Залагане на Американски Футбол: Видове Залози и Стратегии

Американският футбол е спорт, който не е популярен в България, но в световен мащаб има изключително много фенове. А след като в интернет в днешно време можем да намерим всичко, което ни интересува, няма да се учудим, ако ни кажеш, че това ти е любимия спорт.

А щом си тук ще предположим, че те интересува как можеш да залагаш на американски футбол. Тук ще намериш всичко необходимо – обща информация за залагането на спорт, за какво трябва да внимаваш като поставяш залози, какви видове залози можеш да поставяш на американски футбол, както и няколко стратегии за залагане.

Как се залага на американски футбол

Преди да залагаш на какъвто и да е спорт трябва да знаеш къде можеш да поставяш обещаващи залози. В нашия сайт има ревюта на много букмейкъри и техните условия, но е най-добре сам да ги посетиш и да провериш точно информацията, която те интересува.

Първо нека си разясним два термина. Това са класификациите фаворит и аутсайдер. Така се наричат състезателите, които букмейкърите съответно очакват да спечелят и тези, чиито шансове за победа са значително по-ниски.

Букмейкърите поставят ниски коефициенти за фаворитите и високи за аутсайдерите. И все пак има случаи, когато единият състезател е много по-добър. В тази ситуация коефициентът за него би бил толкова нисък, че да обезсмисли залагането. А никой букмейкър не би желал това.

За да се реши проблема с огромната разлика в шансовете за победа се въвежда така наречения хендикап. Това представлява изкуствено променяне на крайния резултат в полза на аутсайдера.

Например приемаме, че по-силният отбор има осем точки по-малко (-8) независимо от реалния резултат на срещата, и че по-слабият отбор е със същия брой точки в повече (+8).

Така се стига до по-малък шанс за печеливш залог за фаворита и следователно по-висок коефициент, а шанса да спечелиш пари от залог на аутсайдера също се повишава.

Тъй като американския футбол е много популярен в световен мащаб, букмейкърите предлагат голямо разнообразие от хендикапи за повечето срещи, както за цялото им времетраене, така и по четвъртини.

Друга особеност на залагането на спорт е, че освен преди началото на срещата, можеш да поставяш залози и по време на нейното протичане. Някои букмейкърски сайтове ти позволяват и да гледаш мача на живо или пък ти дават подробна статистика за протичането на играта.

А за някои срещи се предлага и функцията Cash Out, която ти позволява да “замразиш” залога си и да прибереш печалбите си на момента или да предотвратиш по-големи загуби. Cash Out може да се използва в различни стратегии при залагането на спорт.

Както при всеки друг спорт, факторите, които влияят върху протичането на срещата при американския футбол са много. Дори нещо на пръв поглед не толкова критично за този спорт като вятъра има своя ефект върху крайния резултат. Според статистика на Pinnacle от последните десет години при срещите, които са се играли на стадион с някаква форма на прибиращ се покрив, са се отбелязвали средно по четири точки повече отколкото при тези на открито. Това може да се взима предвид при залози за общия брой точки в срещата.

Въпреки че дори и слаб вятър има някакъв ефект върху мача, най-големи отклонения от средния брой точки в срещите се забелязват при вятър със скорост над 11 метра в секунда.

Умереният дъжд и сняг нямат толкова голям ефект върху представянето на играчите. Въпреки това хората обръщат голямо внимание на прогнозите и често преувеличават влиянието на метеорологичните условия по време на срещата и ненужно залагат на общ брой точки „Под“.

Освен това, играчите на американски футбол носят модерна екипировка, която е пригодена към дъжд и вятър. Времето оказва своето влияние върху протичането на една среща, но е важно да не му приписваш прекалено голямо значение.

Често в спорта има контузени играчи или трансфери. Това пряко влияе на представянето на отбор. Когато става въпрос за подмяна на по-възрастни играчи с по-млади, новите попълнения обикновено не проявяват пълния си потенциал в първите няколко години.

Има ли нужда въобще да обсъждаме предимството на домакините? Статистиката показва, че отборите се представят по-добре на собствен терен. Това никак не е учудващо, тъй като там те имат най-голям брой фенове готови да ги подкрепят. Но има и други фактори, които увеличават предимството на домакините.

Ако стадионът е построен така, че да отразява звука вместо да го абсорбира, шумът от публиката е по-силен и пречи повече на гостите.

Друго предимство на домакините е това, че не им е необходимо да пътуват преди срещата, тъй като пропътуването на големи разстояния води до натрупване на умора. За някои срещи от NFL отбори трябва да преминават през три часови зони до мястото на мача, което още повече влошава възможността на играчите да се представят най-добре.

Освен чрез умора, пътуването на големи разстояния също може да попречи на отбора да играе добре особено ако има нов куортърбек и той не е свикнал да играе на непознат терен. Така че забележиш ли, че отбор трябва да играе на другия край на страната и има нов куортърбек, по-добре залагай срещу него.

Освен промените в състава на отбора, от голямо значение е и треньора. Добре е да следиш дали някой отбор влиза в сезона с нов треньор, защото това несъмнено ще има ефект върху стила на игра и мотивацията на играчите.

Наличието на контузени играчи също оказва влияние върху представянето на отбора. И все пак, анализирай ситуацията и преценявай сам до каква степен контузията на даден играч би попречила на отбора. Медиите обръщат голямо внимание на контузените играчи и много хора имат тенденцията да преувеличават значимостта на един контузен играч.

Започнеш ли да залагаш, помни че всеки твой залог трябва да е добре премислен и да е повлиян от колкото се може по-малко емоции. Независимо дали това са пристрастия към любим отбор или просто стрес, постарай се да изолираш всички ирационални мисли щом ще залагаш.

Също така помни, че дори и най-опитните в спортните залози реализират загуби. Губещите залози са разочарование, но много значимо е да учиш от грешките си и да се стараеш да подобряваш метода си на залагане. Не е лоша идея да си записваш поставените резултати и дали са успешни и така да си създадеш статистика, която ще ти помогне да разбереш кога да залагаш и кога не.

Друго, което е важно да отбележим, че не винаги масовата публика прави правилни залози. Ти трябва да мислиш самостоятелно и да правиш свой независим анализ, без значение какви новини циркулират. Важно е да ги следиш, но не и да придаваш прекалено голяма важност на всичко написано. Бляскавите новини и факта, че много от залагащите не си правят труда да направят свой анализ са едни от най-решаващите фактори заради които често масовите залози са подвеждащи.

Някои букмейкъри ти предлагат статистика какъв процент от потребителите са поставили даден залог. Дори и да не ти е дадена тази информация, коефициентите се променят на база на това колко залози се поставят. Затова не ти препоръчваме да си избираш залозите единствено на база коефициент. Добра идея е да следиш как стойностите се променят преди срещата, но поставяй залози, защото ти смяташ, че те ще са успешни, а не защото букмейкърът е сложил даден коефициент на тях.

Също така букмейкърите са хора, и те правят грешки. Понякога някой залог ще бъде с доста повишен или занижен коефициент. Разбира се, много е трудно да откриеш такива несъответствия, но ако успееш, то ти си на път към печалба. Най-важно е да не се доверяваш сляпо на коефициентите.

Видове залози на американски футбол

Следва да разгледаме какви видове залози на американски футбол могат да се поставят. Това е информация, която лесно се проверява в един букмейкърски сайт, но е важно да си запознат какви опции за залагане имаш.

Списъкът, който ти предлагаме тук не включва абсолютно всеки залог, който някой букмейкър предлага, но е достатъчно подробен, за да придобиеш представа за голямото разнообразие от възможности при залагане на американски футбол.

Победител

Първият залог, за който човек се досеща – кой отбор ще победи в мача. Освен за цялата среща можеш да поставяш залози за победител от четвъртина.

Брой точки

Друг много популярен вид залози са тези за брой точки. Такива са залозите за брой точки „Под“ и „Над“ предварително зададено число например 36.5. То е зададено така, за да е ясно, че при 36 точки залогът ти „Под“ печели, а при 37 точки е губещ. Букмейкърите често предлагат няколко различни числа спрямо които можеш да поставяш залозите си.

Освен за целия мач този залог може да се поставя и за полувреме. Друг подобен залог е това дали броят точки в полувремето или целия мач ще бъде четно или нечетно число.

Още един залог свързан с броя точки е това коя четвърт от срещата ще бъде най-резултатна. Тъй като това е доста трудно да се предвиди, очаквай високи коефициенти.

Някои букмейкъри предлагат залози за брой точки освен общо за срещата и по отбори.

Ще има ли продължения

Разнообразието от залози на американски футбол е голямо. Друг залог, който можеш да поставяш, е дали ще има продължения в срещата.

Първо в срещата

Някои букмейкъри предлагат залози от типа на кое събитие ще се случи първо в срещата. Примери за това са залозите кой отбор първи ще отбележи точки или при кой отбор ще е първия таймаут.

Печеливша разлика

Печеливша разлика е залог, който можеш да поставяш, ако мислиш, че да предвидиш победителя в срещата е прекалено лесно. Този залог се среща под формата на избор на отбор и броят точки, с които очакваш той да победи. Някои букмейкъри предлагат голямо разнообразие от интервали от точки, от които да избереш.

Този залог се характеризира с избор на малък интервал от точки преднина. Съществуват и други залози, при които просто залагаш дали някой отбор ще спечели с например над 3 точки или под 7 точки. При тези залози дори имаш опцията да не избираш кой отбор ще победи.

Брой тъчдауни

Аналогичен на залогът за брой точки „Под“ или „Над“ зададено число е този за броя тъчдауни в срещата.

Залози за играчи

Освен за целия отбор има и залози, които можеш да поставяш за отделни играчи и тяхното представяне в мача. Пример за това е залогът дали даден играч ще спечели под или над определен брой точки.

Залози за фийлдгол

Залозите, които можеш да поставиш за фийлдгол включват кой отбор ще отбележи най-дългия или най-късия фийлдгол в мача.

Последни точки

Друг залог, който някои букмейкъри предлагат, е това как ще бъдат спечелени последните точки – дали с тъчдаун, със сейфти или фийлдгол. Съществуват и залози за кой отбор ще спечели последните точки в срещата. Такива залози могат да се правят за цялата среща или по полувремена.

Дългосрочни залози

Със сигурност те вълнува как ще се развие сезона и затова букмейкърите предлагат дългосрочни залози за това кой отбор ще спечели Супер Боул, както и кой отбор ще победи в своята дивизия и дали даден отбор ще спечели под или над определен брой срещи в сезон. Дългосрочни залози могат да се поставят и за представянето на играчи през целия сезон.

Залози за победител от Супер Боул могат да се поставят почти година по-рано, но не ти препоръчваме да залагаш толкова рано. Много неща ще се променят до тогава, а ти си най-добре информиран по време на сезона.

Стратегии при залагането на американски футбол

Вече си разбрал, че в световен мащаб залагането на американски футбол е много добре развито. Сега ще ти предложим някои стратегии, от които можеш да се възползваш. След като придобиеш опит сигурно ще развиеш свой собствен метод на залагане, но е добре да си запознат с някои вече разработени стратегии.

Психическо състояние

Психологическото състояние на играчите наистина има голямо влияние върху представянето на отбора. Отбори, които са претърпели голяма загуба наскоро или пък са загубили в края на мача обикновено се представят по-добре на следващия си мач. Не забравяй да провериш как отборите са завършили последните си срещи и можеш да поставиш залога си на база на това.

А пък ако един отбор е претърпял неочаквана загуба от друг, следващата среща между отборите също представлява добра възможност за залагане. Загубилият отбор би бил много мотивиран да се представи по-добре и този път да бие съперника си. Все пак, много хора биха заложили против този отбор само заради предходната му загуба. Ако загубата му е била предотвратима, то няма причина да отхвърляш идеята за залог на отбора.

Освен негативните емоции от загубата на среща, силен ефект има и вълнението на играчите в по-слаб отбор, който успее да победи по-силен съперник. Това често е резултат на случайност и повеждане в резултата в последните минути. Все пак победата е повод за вдигане на самочувствието. След седмица прекарана в празненства и хвалби не е учудващо отборът да влезе в следващата си среща с нереални очаквания за способностите си и да претърпи загуба. Следователно, залагай на аутсайдери, които са спечелили предишната си среща.

Залагане преди началото на сезона

Преди началото на сезона на NFL също се играят срещи. Ако решиш да залагаш на тях, недей да поставяш големи суми, защото отборите не са толкова мотивирани да печелят както по време на сезона. Също така, в тези срещи може нови играчи да играят за пръв в отбора или пък да има нов треньор. Това са ситуации, с които отбора трябва да свикне, а за това трябва време.

Друг съвет е да следиш новините и да залагаш в първия възможен момент, ако някоя новина според теб е решаваща. Например ако дадено интервю с треньор потвърди твоя собствен анализ, постави залога си преди всички останали да започнат масово да поставят същия залог. Така ти имаш шанс да изпревариш промяната в коефициентите и евентуално да спечелиш по-голяма сума.

Дългосрочни залози

Ако ти харесва идеята да поставяш залози за победител от Супер Боул или други първенства, дългосрочните залози са за теб. Ето някои насоки за това как да увеличиш шанса си за печалба.

Недей да поставяш много на брой дългосрочни залози. Шансът те да са печеливши е доста малък. Не е проблем да поставиш съвсем малка сума на залог, който намираш за интересен и забавен, но сериозните си залози прави внимателно.

Вече споменахме, че дългосрочните залози се обявяват много рано. Недей да ги поставяш прекалено рано, когато нямаш достатъчно информация, за да направиш добре премислен залог. Изчакай докато можеш да направиш добър анализ на ситуацията и следи движението на коефициенти до момента, в който видиш добра възможност.

Заключение

Американският футбол е един от спортовете, при които ще намериш най-разнообразни залози. За да бъдеш добър в залагането, трябва непрестанно да събираш информация и да я анализираш. Тъй като спорта е най-популярен в САЩ, повечето информация за него е на английски език. Въпреки това горещо ти препоръчваме да четеш колкото се може повече новини и анализи на отбори и играчи. Така ще имаш нужното, за да поставиш залози с по-голям шанс за успех.

Винаги бъди разумен докато залагаш и не позволявай на емоциите да ти попречат.

Късмет!

Добави Коментар

Имейлът ви не се публикува. Полета маркирани със звезда са задължителни.