Залагане на Баскетбол: Видове Залози и Стратегии

Баскетболът е един интересен и динамичен спорт. Нищо чудно, че ни е любим! Но пък можем да ти споделим една тайна – играта става в пъти по-вълнуваща, когато си поставил залог.

Ако едва сега започваш да мислиш за залагане на баскетбол, не се притеснявай! Тук ще ти дадем най-основната информация, която ти трябва, за да направиш първите си стъпки в света на спортните залози. Обща информация за залагането на баскетбол, какви видове залози можеш да поставяш, както и някои изпробвани стратегии – всичко това можеш да прочетеш тук!

Как се залага на баскетбол

Иска ти се да започнеш да залагаш на баскетбол, но досега не си поставял залози на спорт? Не се притеснявай, основните неща не са трудни.

При всеки залог ти поставяш парите си на един от няколко изхода. Това са събития, които очакваш да се случат. Например, даден отбор да спечели мача.

Събитията, които букмейкърите са преценили за по-вероятни, имат по-ниски коефициенти. Това не означава, че трябва непременно да търсиш изходи с по-високи коефициенти, защото ниския коефициент е свързан с по-малък риск и такива залози могат да се включат в различни дългосрочни стратегии.

Ще видиш, че има голямо разнообразие от видове залози. Традиционно залози се поставят преди началото на срещата, но в днешно време имаш възможността да залагаш и на живо докато срещата се провежда.

При залагане на живо коефициентите се променят спрямо това как протича играта. Колкото по-ясен става победителят, толкова по-нисък става текущия коефициент за него например.

Полезен съвет е да видиш дали букмейкъра предлага Cash Out за срещата, на която си заложил. Това е функция, която ти позволява да “замразиш” залога си и да предотвратиш по-големи загуби, ако по някое време ти се изясни, че твоят отбор няма шанс да спечели.

Със сигурност си забелязал колко усилия хвърлят в играта баскетболистите. Според някои е разумно да залагаш срещу отбор, който е имал друга среща през изминалите два-три дни, защото натрупаната умора би попречила на отбора да бъде в най-добрата си форма.

Също така фактор и оказва и това дали отборът трябва да пътува големи разстояния, за да играе срещи, които са през няколко дни. Това допринася още повече за умората на играчите и влошава тяхното представяне.

Хубаво е, че баскетболът е много популярен в световен мащаб спорт и лесно можеш да намериш изобилие от статистика, анализи и друга полезна информация. Изключително добър съвет е да се възползваш от това, за да правиш залози с по-добри шансове за успех.

Казано накратко, освен да познаваш отборите, на които искаш да залагаш, трябва също така да следиш и новините за тях. В никакъв случай не искаш да видиш в последствие, че отборът, за чиято победа си заложил, не излиза да играе с най-добрите си играчи, защото те са контузени.

Видове баскетбол залози

Като оставим настрана общата информация, време е да разгледаме какви точно залози можеш да поставяш на футбол. Ще видиш, че разнообразието е голямо, но не е нужно да скачаш направо в дълбокото. Хубаво е да започнеш с поставянето на по-прости залози като победител от среща, докато не добиеш опит и самочувствие.

Победител

Едва ли си учуден, че можеш да залагаш на кой отбор ще спечели срещата. Ако опонентите имат различни шансове за победа, отборът, който се очаква да победи се нарича фаворит и залозите за него имат по-нисък коефициент. Другият отбор се нарича аутсайдер, а залозите за него могат да ти донесат по-големи печалби.

Хендикап

Друг много популярен залог е хендикапът. Той представлява изкуствено променяне на резултата в полза на по-слабия отбор в срещата. Използва се, когато един срещу друг се изправят отбори с голяма разлика в шансовете за победа.

В такава ситуация без хендикап шансовете за печеливш залог на по-слабия отбор биха били изключително ниски. Същото можем да кажем и за коефициентите за по-силния отбор. Това развитие на нещата не се хареса на никого, защото по-малко хора биха се навили да залагат.

Хендикапът се отбелязва с +/- еднакво число за двата отбора, като + означава, че приемаме, че отборът има толкова точки повече, а – означава точно обратното. Това увеличава шансовете за печеливш залог на по-слабия отбор, както и коефициентите на по-силния, връщайки смисъла в поставянето на залози на срещата.

Но това, че имаш възможност за хендикап залози, не означава, че е хубаво всеки път да залагаш на фаворита. Дори и да печелят мачовете, често се случва фаворитите да не успяват да спечелят достатъчно точки за печеливши залози на хендикап.

Общо точки под и над

Освен за победа можеш да залагаш и за общия брой точки, отбелязани в играта и от двата отбора. Залогът се поставя спрямо определено от букмейкърите число, например 148.5 То е представено в такава форма, за да е ясно, че при общ брой точки на двата отбора равен на 148, твоят залог “под” печели, а при 149 точки губи.

Обикновено в мачове от европейски първенства наблюдаваме общ брой точки между 120 и 160, а срещите от NBA имат по между 180 и 220 точки.

Осен за целия мач можеш да намериш и разновидност на този залог по отбори.

Печеливша разлика

Друг залог, който можеш да намериш за някои срещи, е печеливша разлика. Това представлява с колко точки победителят бие другия отбор. Залогът може да е например “6 или повече” с избор кой от двата отбора ще спечели с преднина над шест точки. Обикновено имаш и опция “друг резултат”.

Четен или нечетен брой точки

Залози могат да се поставят и за това дали общият брой точки в мача ще бъде четно или нечетно число. Освен за целия мач има варианти за същите залози на общия брой точки по отбори.

Първи до 20 точки

Този залог е съвсем ясен. Трябва просто да познаеш кой отбор пръв ще отбележи 20 точки.

Първи/последен кош

Още по-точно условие има залогът, който иска от теб да познаеш кой отбор ще вкара първия или последния кош в мача.

Залози по полувреме или четвъртина

Освен за целия мач, залози могат да се поставят и за четвъртина от мача или за полувреме. Примери за такива залози са в коя половина/четвъртина ще се отбележат най-голям брой точки, хендикап и под/над брой точки за половина/четвъртина.

Кой играч ще реализира повече точки

Можеш също да попаднеш на по-нестандартен тип залози като например кой от двама играчи ще реализира повече точки в мача.

Комбинирани залози

Ако търсиш възможности за по-големи печалби при залагане на баскетбол, можеш да поставяш комбинирани залози. Това са няколко независими залога, обединени в едно, за да се достигне до по-висок коефициент. Така сумите, които можеш да спечелиш, са доста големи дори и с малък залог, но пък риска също е много голям, защото един губещ залог прави цялата комбинация невалидна.

Залози за турнири

Освен залози за една среща можеш да поставяш залози и за цели турнири от типа на кой отбор ще спечели турнира. Някои считат това за по-безопасен начин на залагане, защото в отделни срещи може да има неочаквани победи на аутсайдера, но до победа от турнир се стига по-трудно.

Също така коефициентите за най-големия фаворит в турнира не са съвсем малки, а ако познаеш турнирната победа на друг отбор можеш да спечелиш огромни суми.

Стратегии при залагането на баскетбол

Вече сме обсъдили основните видове залози и можем да продължим с примери как можеш да залагаш, за да имаш по-големи шансове за печалба. Тук ще ти представим няколко стратегии за залагането на баскетбол.

Залагане на европейски първенства

Европейските първенства се различават от NBA. Например, обикновено в европейските мачове се отбелязват по-малък брой точки. Ето няколко съвета ако си решил да залагаш на мачове от Европа.

Когато видиш среща от определена лига, за която не знаеш детайли, провери по колко точки средностатистически се отбелязват на мач. Често букмейкърите пренебрегват тази информация и дават някакви осреднени летви за залози “общ брой точки под/над”. Това е възможност ти да провериш как стоят нещата и да направиш залог с по-голям шанс за печалба.

Букмейкърите също понякога реагират прекалено остро, когато някой от основните играчи в отбор е контузен. Но ти отново можеш да погледнеш статистиката за отбора, предимно представянето му в срещи с и без дадения играч, и сам да прецениш шансовете за победа.

Залагане на живо на четвъртини

При залагането на живо можеш да поставяш залози на победител от четвъртини. Една стратегия е да залагаш за победа от четвъртина на фаворита. Ако той не спечели първата четвъртина, правиш такъв залог в следващата, че да покриеш и загубите си. Поставяш залози по този начин до печеливш залог.

Ако все пак аутсайдера печели през целия мач, можеш да продължиш стратегията в друг мач, пак залагайки на фаворита и отново със залози, които да покрият загубите ти.

Същата стратегия може да се приложи и за четен/нечетен общ брой точки по четвъртини. Избираш си, например, че ще залагаш на нечетен, и повтаряш залога до победа. При тези залози често можеш да намериш доста по-високи коефициенти. Стратегията можеш да прилагаш и при общ брой точки за четвъртина, отново при високи коефициенти.

Тази стратегия има добър шанс да сработи, защото баскетболните игри много рядко се развиват по един и същ начин във всяка четвъртина. Особено като става въпрос за спорт, който се характеризира с натрупване на голям брой точки, съвсем нормално е да очакваме разлика в това дали общия брой точки ще е четен или нечетен в края на четвъртина.

Победа на наскоро загубил отбор

Според тази стратегия отбор, който наскоро е преживял загуба, има по-големи шансове за победа. Още по-вероятно е да спечели следваща среща, ако е домакин. Тази стратегия е предназначена за плейофите на NBA.

Общ брой точки под на плейофи и финали на NBA

По време на плейофите и финалите на NBA отборите са още по-нахъсани и колкото и добра да е офанзивата на даден отбор, обикновено е посрещната със силна дефанзивна игра.

В резултат на това често се стига до по-малък брой отбелязани точки в мача, и следователно може да прецениш за добра идея да залагаш на общ брой точки “под”.

Заключение

Ако баскетболът е твоята игра, запознат си много добре с любимите си отбори и така или иначе прекарваш известно време в четене на новини за първенства и играчи, можеш спокойно да се замислиш за залагане на баскетбол.

Играта предразполага към много различни видове залози, като има и много интересни възможности за залагане на живо. Някои залози можеш веднага да започнеш да изпробваш, ако желаеш използвайки изпитани стратегии. Други могат да се използват в по-сложни системи и изискват повече информация и подготовка преди да ги поставиш. Независимо какви залози искаш да поставяш, при баскетбола има предостатъчно разнообразие!

Направи играта още по-вълнуваща с добре премислен залог! Успех!

Добави Коментар

Имейлът ви не се публикува. Полета маркирани със звезда са задължителни.