Залагане на Бейзбол: Видове залози и Стратегии

Бейзболът е много популярен американски спорт, но това не означава, че няма бейзболни фенове и по нашите ширини. Ако ти си сред тях, а и случайно търсиш начин да спечелиш някой лев, сигурно си се замислял за залози на бейзбол. Все пак толкова много букмейкъри ги предлагат!

Как се залага на бейзбол

Преди да се започнем да си говорим за играта и това как се залага е нужно да избереш къде ще залагаш. В нашия сайт можеш да намериш ревюта на много букмейкъри и техните условия, но е най-добре ти сам да ги посетиш и да провериш точно информацията, която те интересува.

Сред основните термини в залагането на спорт са класификациите фаворит и аутсайдер. Така се наричат отборите, които букмейкърите съответно очакват да спечелят и тези, чийто шансове за победа са значително по-ниски.

Букмейкърите поставят ниски коефициенти за фаворитите и високи за аутсайдерите. И все пак има случаи, когато единият отбор е много по-добър. В тази ситуация коефициентът за него би бил толкова нисък, че да обезсмисли залагането. А никой букмейкър не би желал това.

За да се реши проблема с огромната разлика в шансовете за победа се въвежда така наречения хендикап. Това представлява изкуствено променяне на крайния резултат в полза на аутсайдера. Например приемаме, че фаворитът играе срещата с резултат -1.5 независимо от реалния му резултат, а аутсайдерът с резултат +1.5.

Така се стига до по-малък шанс за печеливш залог за фаворита и следователно по-висок коефициент, а шанса да спечелиш пари от залог на аутсайдера също се повишава.

Друга особеност на залагането на спорт е, че освен преди началото на срещата, можеш да поставяш залози и по време на нейното протичане. Някои букмейкърски сайтове ти позволяват и да гледаш мача на живо или пък ти дават подробна статистика за протичането на играта.

Ти можеш да следиш внимателно срещата и да използваш събраната информация, за да поставяш залози в реално време. По време на играта също можеш да залагаш и за победител, като букмейкърите променят коефициентите спрямо представянето на отборите.

А за някои срещи се предлага и функцията Cash Out, която ти позволява да “замразиш” залога си и да прибереш печалбите си на момента или да предотвратиш по-големи загуби. Cash Out може да се използва в различни стратегии при залагането на спорт.

Факторите, които оказват влияние върху протичането на една бейзболна среща са много. Предимството на домакините и метерологичните условия са само два от тях.

Размерите на стадиона могат да повлияят на броя на рънове. Можеш да намериш статистики за отделните стадиони и колко рънове средно се правят, когато се играе на тях.

А щом става дума за метеорологични условия, не си мисли че само ураганен вятър и дъжд могат да попречат на отборите да играят добре. Влажността на въздуха също има ефект върху скоростта на топката, тъй като влажният въздух е с по-голяма гъстота и топката се движи по-бавно в него. А вятърът, дори и слаб, също може да забави или ускори топката.

Други фактори, които имат ефект върху бейзбола като отборен спорт са това дали един отбор е имал срещи в изминалите дни, както и дали на отбора му се е наложило да пътува голямо разстояние преди среща. Така се натрупва умора в играчите и представянето им в следващ мач се окачва да е по-лошо.

Полезно е също да забележиш дали е имало скорошни смени в отборния състав или пък контузени важни играчи. Както във всеки друг отборен спорт, съставът с който един отбор влиза в мач е от огромно значение.

Влияние върху коефициентите за дадени отбори има и това кога се провежда мача. В началото на MLB например букмейкърите слагат високи коефициенти на известни отбори или пък на тези, които са спечелили предишни сезони. Това е така, защото те знаят, че масовата публика би залагала повече на такива отбори. Ти не трябва да се подвеждаш да залагаш за известното име, а по-скоро да търсиш пренебрегнати от букмейкърите отбори, които имат потенциал за победа.

Важно при залагането на бейзбол е да не залагаш единствено на любимия си отбор или пък само на фаворити. Всеки твой залог трябва да е добре премислен и разумно обоснован. Дори и да става дума за световно първенство, не забравяй, че нерядко има изненади в спорта и залагане винаги на САЩ не е гаранция.

По време на първенствата по бейзбол има достатъчно възможности за залагане. Затова и не е нужно да залагаш на всяка среща. Понякога ще се случва много от залозите ти да са печеливши. Това в никакъв случай не гарантира, че ако поставяш по-голям брой залози, ще спечелиш повече пари. Важно е да си подбираш срещите, на които залагаш. Дори и да работиш със система, добре преценяй кои срещи да включиш.

В тази статия можеш да прочетеш няколко стратегии за залагане на бейзбол, но дори и да намериш успешен метод за залагане, не е сигурно, че той ще остане такъв завинаги. Затова е важно да следиш тенденциите в играта и да не оставяш залозите си на автопилот. Дори и когато прилагаш дадена система, премисляй от време на време дали не е по-разумно да направиш някоя поправка в залозите си.

А пък ако в даден момент залагането започне да ти се струва перспективно и решиш да се занимаваш по-сериозно с това, започни да си записваш някъде залозите, които поставяш. Така в бъдеще ще можеш да си направиш статистика за твоя успех, а също и ще можеш лесно да откриеш къде си правил грешки. Така ще можеш да подобриш стила си и ще си по-информиран.

Видове бейзбол залози

Сега ще разгледаме различните бейзбол залози, които повечето букмейкъри предлагат. Много от тях няма да те учудят, но е важно да си запознат с това какви възможности имаш за залагане.

Победител

Най-традиционният залог. Залагаш на това кой ще спечели срещата, включително продълженията.

Първи да отбележи

Някои букмейкъри вече предлагат и за бейзбол залози от типа на първият отбор, който ще отбележи.

Брой рънове

Освен за крайния резултат от срещата може и да се залага за броя рънове. Този залог можеш да видиш под формата на залози „Под“ и „Над“ зададено число например 6.5. Зададено е така, за да е ясно, че при 6 ръна залогът „Под“ е печеливш, а при 7 не е. Букмейкърите често предлагат няколко различни числа, спрямо които можеш да поставяш залога си.

По същия начин можеш да залагаш и на броя рънове в срещата по отбори. Някои букмейкъри предлагат такива залози и за полувреме.

За брой рънове може също да се залага и според това дали те са четен или нечетен брой.

Продължения

Друг залог е това дали в срещата ще има продължения или не. Тук коефициентите за залог „Да“ могат да достигнат много високи нива.

Печеливша разлика

Ако залогът за победител ти се струва прекалено лесен, опитай се да познаеш с каква преднина ще спечели победителя. Възможностите за залагане включват името на отбора, който смяташ, че ще спечели, и с колко. Отново очаквай големи коефициенти.

Дългосрочни залози

На бейзбол могат да се поставят и дългосрочни залози като победител от дивизия или от Световните серии. За да са успешни тези залози, отборите трябва да спечелят голям брой срещи и затова и коефициентите тук обикновено са по-високи, особено за отборите извън най-големите фаворити.

Стратегии при залагането на бейзбол

Веднъж разбрал какви видове залози има, как можеш да започнеш да ги използваш така, че да имаш по-голям шанс за успех? Сега ще ти отговорим на този въпрос като ти предложим няколко стратегии за залагане на бейзбол. По-късно може бе сам ще разработиш най-добрия метод за залагане за теб, но като начинаещ можеш да се възползваш от някои вече изпитани стратегии.

Стратегия за залагане в серии

Една стратегия, която може да се използва за залагане по време на серии, е да си избереш отбор и да заложиш някаква сума на него. Ако той загуби трябва да заложиш отново на него, този път удвоявайки сумата. Правиш това до победа на отбора, която по този начин би върнала всичките ти загуби до момента.

Тази система за залагане се нарича Мартингейл и не е единствената, която можеш да използваш. При нея залогът ти може да стигне много големи суми, но също е възможно да направиш началния си залог с малка сума, за да предотвратиш ситуации, в които залагаш много пари докато чакаш победа на твоя отбор.

Залози на аутсайдери

Друг метод за залагане е да залагаш само на аутсайдери. Те по-рядко ще печелят игрите, но ако желаеш можеш да се довериш на високите им коефициенти. Идеята на тази стратегия е, че евентуалните печалби биха компенсирали всички загуби.

Брой рънове Под/Над

Ако искаш да залагаш на брой рънове Под/Над, има много начини да се подготвиш добре преди да поставиш залога си. Обръщай внимание на статистиката за отборите. По-точно кои отбори са с добра или лоша защита и кои отбори са добри или лоши в офанзива.

Тази информация ще ти позволи да преценяваш дали ще има много или малко рънове в играта. Ако например се изправят много добър дефанзивен отбор срещу друг отбор със слаба офанзива, очаквай малко рънове.

Заключение

Залагането на спорт не е трудно, но е важно да бъде правено с мисъл и никога на база единствено на пристрастия и други емоции. А за да увеличиш шансовете си за печеливши залози най-важното е да бъдеш последователен и да не спираш да следиш отборите и първенствата, които те интересуват. Ако и досега си го правил, подготви се да навлезеш в още по-голям детайл и така би могъл да спечелиш повече.

Късмет!

Добави Коментар

Имейлът ви не се публикува. Полета маркирани със звезда са задължителни.