Залагане на Бойни Спортове: Видове залози и Стратегии

Независимо дали си фен на бокс или ММА, бойните спортове винаги са много динамични и интересни. Ако си почитател на някой боен спорт не е учудващо да имаш любими спортисти, да следиш кариерата им и да знаеш наизуст статистиката за срещите, които са играли. Поне ние като фенове сме такива.

А щом си тук най-вероятно се интересуваш от залагане на спорт, но искаш да научиш повече преди да започнеш да залагаш. Всъщност ти си свършил голяма част от подготовката за залагане като си събирал информация за играчи и срещи.

Тук ще намериш основите на залагането на бойни спортове, как да поставяш залози с по-големи шансове за успех, какви видове залози съществуват, както и няколко изпитани стратегии.

Как се залага на бойни спортове

Преди да залагаш на какъвто и да е спорт трябва да знаеш къде можеш да поставяш обещаващи залози. В нашия сайт има ревюта на много букмейкъри и техните условия, но е най-добре сам да ги посетиш и да провериш точно информацията, която те интересува.

Сред основните термини, които е хубаво да си чувал, са класификациите фаворит и аутсайдер. Така се наричат състезателите, които букмейкърите съответно очакват да спечелят и тези, чиито шансове за победа са значително по-ниски.

Букмейкърите поставят ниски коефициенти за фаворитите и високи за аутсайдерите. И все пак има случаи, когато единият състезател е много по-добър. В тази ситуация коефициентът за него би бил толкова нисък, че да обезсмисли залагането. А никой букмейкър не би желал това.

За да се реши проблема с огромната разлика в шансовете за победа се въвежда така наречения хендикап. Това представлява изкуствено променяне на крайния резултат в полза на аутсайдера.

Така се стига до по-малък шанс за печеливш залог за фаворита и следователно по-висок коефициент, а шанса да спечелиш пари от залог на аутсайдера също се повишава.

Може би ти се струва добра идея да залагаш само на аутсайдери. Все пак ако поставиш голям брой такива залози, дори и малко от тях да са успешни би могъл да покриеш загубите си и да спечелиш немалки суми. Въпреки това недей да забравяш, че има състезатели с безупречна статистика, които например не са губили мач. Сам прецени дали е добра идея да залагаш на аутсайдера в среща с такъв състезател.

Друга особеност на залагането на спорт е, че освен преди началото на срещата, можеш да поставяш залози и по време на нейното протичане. Някои букмейкърски сайтове ти позволяват и да гледаш мача на живо или пък ти дават подробна статистика за протичането на играта.

А за някои срещи се предлага и функцията Cash Out, която ти позволява да “замразиш” залога си и да прибереш печалбите си на момента или да предотвратиш по-големи загуби. Cash Out може да се използва в различни стратегии при залагането на спорт.

Ако си решил да залагаш на MMA, проверявай стила на противниците във всеки мач. Тъй като при MMA липсват стриктните правила на бокса, стила на състезател има голям ефект върху представянето му. Всеки стил има предимства срещу някои противници, но и недостатъци срещу други. Никога не забравяй да се запознаеш и с двата противника в среща, на която би искал да заложиш.

В този ред на мисли е добре да си запознат с историята на противниците. Дори и да не си чувал дадено име в MMA, състезателят може да е сред най-добрите в някоя определена дисциплина, но просто досега да не е участвал в MMA сблъсъци.

Но колкото и впечатляваща да ти се струва предишната кариера на такъв състезател, едва ли ще започне веднага да му върви в MMA. Очаква се първите му срещи да не са толкова успешни. Същото можем да кажем за състезател, който сменя категорията си.

Много фактори оказват влияние върху протичането на срещата. Един от тях е мястото на мача. Всеки ринг може да ти се струва еднакъв, но всъщност има неща, които е хубаво да забелязваш преди поставяне на залог. Това са разстоянието, което противниците трябва да изминат до мястото на срещата, и надморската височина на града, в който ще играят.

Пропътуваното разстояние преди срещата има значение, защото дългите полети и смяната на атмосферата водят до натрупване на умора преди мача. Надморската височина има значение, защото състезател свикнал да тренира на ниска надморска височина може да изпита трудности, когато му се налага да играе на места с висока надморска височина. Това се дължи на разликата във въздуха и количеството кислород в него.

Някои състезатели се преместват да тренират на места с такава надморска височина, на каквато ще бъде следващия им важен мач. Това е едно от нещата, което можеш да следиш, ако искаш да имаш всичката възможна информация за предстояща среща.

Преди голям мач винаги ни заливат с новини, повечето от които честно казано не са ни от никаква полза. Спомняш си как беше преди мача между Мейуедър и Макгрегър. Затова е важно да се научиш да игнорираш статиите и репортажите, които имат за цел само да ти напомнят за мача и да те накарат да го очакваш с нетърпение. Дори и не всички статии съдържащи информация, която не си имал досега, са ти полезни.

Например новината, че даден състезател си е счупил пръста би била от изключителна важност. Но от друга страна статия правеща аналог между това, че на този ринг бразилците винаги са печелили, а в следващия мач единият противник е именно от Бразилия, няма да ти помогне особено. Както ти казва здравия разум, тази статистика няма да повлияе върху представянето на състезателя.

Също леко объркващи могат да бъдат новините свързани с личния живот на противниците. Скорошна раздяла може да повлияе негативно някои състезатели, но пък може да има обратен или минимален ефект при други. Не познаваме хората и не знаем какво се върти из главите им, така че е по-добре да сме предпазливи като става въпрос за такава информация. Не е нещо като счупена кост, което със сигурност знаем как ще повлияе на представянето.

А става ли въпрос за контузия, обикновено състезателите прекалено скоро започват да се изказват по медиите, че всичко им минало и вече са в перфектно състояние. Недей да им вярваш, а сам преценявай дали дадена контузия може да се е излекувала докрай за съответния период от време.

След като сме споменали всичко това, хубаво е да си признаем, че комерсиалните новини повлияват залозите на много фенове. Ти недей да си мислиш, че щом огромен брой хора поставят парите си на даден залог, той ще бъде успешен. Просто продължавай сам да правиш своя анализ, а ако се случи твоето мнение да се различава от това на широката публика, приготви се за доста добри коефициенти.

Ако си намерил залога, който ти харесва, с добър коефициент, възползвай се. В случай, че не си напълно доволен от текущото ниво на коефициента, можеш да поставиш само малка сума и да изчакавш дали коефициента ще се промени до началото на мача.

От гледна точка на търсене на високи коефициенти, добра идея е да използваш различни букмейкъри, защото всеки от тях поставя коефициентите си спрямо най-широката си публика. Английски букмейкър например би поставил висок коефициент за това англичанин да победи чужденец, само защото много от потребителите на дадения букмейкър биха заложили на сънародника си.

Такива пристрастия не би трябвало да имат ефект върху преценката ти, а разликата в коефициентите, която се получава, трябва да те мотивира да проверяваш различни букмейкъри преди да поставяш залозите си.

Важно е всеки залог, който поставяш, да е добре премислен и разумно обоснован. Залози повлияни от любим спортист и други емоционални подбуди по-често се оказват губещи. Вместо да залагаш със сърцето си, довери се на статистика и анализ. Така ще увеличиш шанса си за печеливш залог в дадена среща, а също и ще акумулираш информация, която ще ти помогне да създадеш своя система за залагане и да поставяш по-добри залози и в бъдеще.

Също така помни, че не е нужно да залагаш на всяка среща. По-добре залагай само на тези, за които си достатъчно подготвен да поставиш залози с по-големи шансове за успех. Дори и да използваш някаква система за залагане, най-вероятно е, че тя ще работи по-добре при подбрани мачове, а не като се прилага за каквито и да е срещи. Все пак щом ще залагаш парите си на спорт, по-разумно е да правиш премислени залози отколкото да поставяш парите си сляпо на случайни срещи, нали?

Видове залози на бойни спортове

Следва техническата част – различните видове залози, които можеш да поставяш на бойни спортове. Това е информация, която разбираш всеки път, когато посещаваш букмейкърски сайт. Все пак е важно да си запознат с опциите за залагане, за да можеш да стигнеш до най-добрия начин за оползотворяване на събраната информация за дадена среща.

Победител

Най-традиционния залог, за който можеш да се сетиш – кой ще спечели мача. В зависимост от това между кого е срещата, коефициентите могат да бъдат приблизително еднакви или с много голяма разлика между двамата противници.

За някои срещи се предлагат по-сложни залози, свързани с това как ще спечели даден играч. При тях трябва да познаеш кой ще победи и начинът, по който ще победи.

В кой рунд ще приключи мача

Друг залог е дали мачът ще се играе до края и в кой рунд ще приключи.

Нокаут

Ако залогът за победител ти се стори прекалено лесен, можеш да залагаш и за това дали някой или и двата от противниците ще бъдат нокаутирани. Някои букмейкъри предлагат също и залог за броя нокаути в срещата под или над предварително определено число, както и залози с две условия например дали някой противник ще бъде нокаутиран и ще спечели мача. За да са успешни тези залози трябва и двете условия да са правилно познати.

Брой рундове

Съществуват и различни залози отнасящи се до броя рундове в мача. Един такъв е дали общия брой рундове ще са под или над определено от букмейкъра число например 7.5. Зададено е така, за да е ясно, че при 7 рунда залогът ти „Под“ е печеливш, а при 8 рунда не е.

Друг залог за брой рундове е колко рунда ще спечели даден играч.

Дългосрочни залози

Можеш да поставяш и дългосрочни залози на бойни спортове. Това представляват залози от типа на кой играч ще спечели дадена титла.

Също можеш да намериш и специални залози за най-известните играчи. Такива са залозите за това дали Конър Макгрегър ще се изправи отново срещу Флойд Мейуедър преди 2021 г., дали той ще стане световен шампион по бокс и MMA едновременно, дали по някое време в кариерата си ще бъде световен шампион по бокс, както и дали ще представлява Ирландия на Олимпийските игри. Коефициентите на някои такива залози, особено тези, които звучат най-малко вероятни, са изключително високи.

Победа в рунд

За някои срещи можеш да намериш списък с 12 рунда и възможности за залагане на двата противника. Също се срещат и залози по интервали от по три рунда.

Стратегии при залагането на бойни спортове

Както при залагането на всеки друг спорт, при бойните спортове могат да се прилагат системи за залагане, които биха увеличили шансовете ти в края на дадено първенство да си реализирал по-голяма печалба.

Като натрупаш повече опит сигурно сам ще стигнеш до метода за залагане, който работи най-добре за теб, но ако искаш веднага да започнеш да залагаш със система, тук можеш да прочетеш няколко предложения. Те не са характерни единствено за бойните спортове, но могат да се прилагат и при тях.

Система на Мартингейл

Дори и да не си чувал името, системата сигурно ти е позната. Залозите при нея могат да достигнат големи суми, но нищо не пречи и да поставяш и по-малко пари. Системата се прилага за първенства.

Според теорията трябва да си избереш състезател и да заложиш малка сума на неговата победа от среща. При евентуална загуба повтаряш залога си за следващата му среща като го удвояваш. Така при печеливш залог ще си покрил загубите си. Разбира се, важно е да избереш състезател, който се очаква да има поне една победа, но колкото по-голям аутсайдер е, толкова по-високи ще са коефициентите за него. Добре е да използваш залози с коефициент над 2.00, за да сработи системата най-качествено.

Система на Пароли

Тази система е също се нарича анти-Мартингейл, защото е в пълна противоположност. При Пароли поставяш някакъв залог и го удвояваш в случай, че той е печеливш. Важно е да си определиш начален залог и до каква сума на залога би удвоявал. Дори и да си голям късметлия никак не е разумно да поставяш огромен залог само на база на това, че предходния ти е спечелил. Така че ако достигнеш най-високата сума, която си решил, че ще залагаш, върни се към началния залог.

В случай на загуба се връщаш отново към началния залог и продължаваш със системата.

Система на Д’Алемберт

Друга система, която може да се използва за различни видове залози, е тази кръстена на френския математик Д’Алемберт.

При нея залагаш дадена сума и при успешен залог залагаш отново същата сума. Ако загубиш, при следващия залог трябва да удвоиш сумата.

Заключение

Големите фенове на бойни спортове знаят почти всичко за любимите си състезатели. Тази информация е много полезна в случай, че си решил да залагаш на бойни спортове, но е изключително важно да продължиш да четеш новини и да правиш своя анализ, като разшириш познанията си и свикнеш да събираш информация за всеки участник в среща, на която искаш да поставиш пари.

Щом ти е интересно да изучаваш дори и най-малките детайли, които биха имали ефект върху протичането на играта, ти си добре подготвен да започнеш да залагаш на бойни спортове. Но помни, че всеки твой залог, независимо дали използваш някаква система или не, трябва да е премислен.

Успех и залагай разумно!

Добави Коментар

Имейлът ви не се публикува. Полета маркирани със звезда са задължителни.