Как се Играe Тексас Холдем Покер (и Най-Добрият Онлайн Покер)

Как се Играe Покер (и Най-Добрият Онлайн Покер)

Тук в WinBig, държим да ти даваме само и единствено вярна и релевантна информация. Често ъпдейтваме нашите статии с нови бонуси, оферти и промени. Последно обновяване: [date]

Щом си попаднал на тази статия, значи съзнателно, подсъзнателно или несъзнателно (няма значение!) си взел едно от най-добрите решения в живота си: да се научиш да играеш покер!

Сред безброй хазартни игри и видове хазарт като цяло, покерът просто царува на златен трон.

Покерстарс-Лого

Регистрирай се и играй покер с бонус от 1000 лeвa!

Да, ротативките имат готини светлинки и джакпотовете са огромни. Да, рулетката е страшно вълнуваща и малкото бяло топче може да промени живота ти. Никоя игра, обаче, няма елегантността и мощта на покера!

Покера е интелектуална игра, наричана още преди време играта на мислещия човек. Учейки се на покер, ти правиш услуга на самия себе си, защото тази игра развива стратегическата мисъл, създава страхотна тръпка и не на последно място, разбира се, може солидно да ти напълни джоба.

Разновидностите покер са много, но най-разпространената игра е тексаският покер или така нареченият Texas Hold’em. Както сам се досещаш, произходът на играта идва от култовия американски щат Тексас, историята ѝ е дълга и интересна, а разпространението ѝ днес – световно.

Никога не е късно човек да се научи на нещо ново, така че ние ти предоставяме тази възможност днес.

Какво е Texas Hold’em

Какво е Texas Holdem Покрт

Texas Hold’em е вариант на покер, а покер е игра на карти с едно тесте от 52 карти. По правило, в играта могат да участват от двама до единадесет играча.

Цел на играта

Играта най-често се играе на турнири, в които всички играчи започват с равна сума за залагане под формата на чипове. Целта е да се играе, докато на масата не остане само един играч с чипове, тоест спечелил турнира. В някой турнири, може и да останат повече от един печеливши играчи и да си разделят наградния фонд.

Как се играе Texas Hold’em

Накратко, всеки играч на масата получава по две карти, а целта е с тези две карти (или една от тях) да направи възможно най-добрата комбинация от пет карти (покер ръка), заедно с някои от петте карти, които се отварят на масата и са общи за всички.

Покер ръцете, които се считат за печеливши, ще ти изброим по-надолу. Те си имат собствена йерархия, според която и се определя чия ръка печели (бие комбинациите на останалите). В покера играеш срещу играчите на масата, а не срещу казиното.

Покерстарс-Лого

Регистрирай се и играй покер с бонус от 1000 лeвa!

Тук ще те запознаем накратко, но с достатъчно подробности, с правилата на класическия тексаски покер. Имай предвид, че когато играеш онлайн, много от тези неща се случват автоматично, но пък е хубаво да знаеш как и защо се случват, нали така?

Обръщай внимание на термините, които използваме, защото след като веднъж ти разясним какво означава термин, вече ще го използваме без пояснения нататък, за да свикнеш с покер жаргона.

Типове Texas Hold’em

Тексаксия покер сам по себе си е определен тип покер, но и той си има разновидности, които са свързани обаче само с типовете залози, които играчите имат право да поставят. Правилата, които ще ти разкрием по-нататък са еднакви за всички тези типове, но откъм залозите, ще наблегнем на No Limit Texas Hold’em (без лимит).

Без лимит (No limit)

Определено най-популярната версия на Тексас Холдем. Всеки играч има правото да заложи всичките си чипове (ол-ин) при всеки рунд.

Фиксиран лимит (Fixed Limit)

Един залог се води големият блинд, никога не можеж да залагаш (bet) или да рейзнеш (raise) повече от един биг блинд. Опонентите могът разбира се да те ре-рейзнат.

Пот лимит (Pot Limit)

Всеки играч може да заложи сума най-много до размера на пота. С други думи, това е смесица в риска между no limit и fixed limit.

Дилър

Дилър в Покер

Картите раздава и отваря дилърът. Всеки играч на масата минава през ролята на дилър, като редът на играта върви по часовниковата стрелка. Обикновено пред дилъра има индикиращ бутон за неговата функция.

При игра на живо, първият дилър за турнир се избира чрез теглене на карти, а при онлайн покера той се избира автоматично на случаен принцип.

Дилърът раздава по две карти на всеки играч и е отговорен за отварянето на общите карти при всеки рунд на залагане (а те са четири). Двете карти на всеки играч са скрити карти (hole cards).

Блиндове

Малък-и-Голям-Блинд-Ляво-на-Дилъра

Двамата играчи, които се намират отляво на дилъра са така наречените (съответно) малък и голям блинд, а по същия начин се наричат и залозите им.

При първия рунд, блиндовете са принудени да поставят залог на сляпо, тоест преди да са си видяли картите. Блиндовете по този начин поощряват по-активната игра.

Определя се сума, която малкият блинд трябва да заложи, а големият залага двойната стойност на тази сума. Например, ако малкият блинд трябва да заложи задължително чип от 50, големият залага 100.

Покерстарс-Лого

Регистрирай се и играй покер с бонус от 1000 лeвa!

В процеса на игра блиндовете могът да се увеличават. Тоест, ако играта е започнала с десет играчи, но след няколко игри са останали петима на масата, минималните залози следва да бъдат увеличени. Например, малкият блинд може да стане от 50 сто и съответно големият 200.

Както сам може би се досещаш, залогът на големия блинд става минималният залог, който всеки следващ играч трябва да постави, ако иска да остане в играта. Разбира се, следващите играчи имат и други опции, за които ще научиш след малко.

Блиндове обикновено се увеличават на времеви интервали, при турнирите. При кеш маса, блиндовете не се увеличават.

Начало на играта

Флоп-Търн-и-Ривър-Покер-Рундове

След като вече си запознат с дилъра и блиндовете, лесно ще ти обясним как започва играта.

В покер турнир се влиза с определена сума, срещу която играчите получават равен брой чипове с еднаква обща стойност, тоест всички започват с равностойни шансове за победа.

Определя се първи дилър. Преди или докато той раздава картите, блиндовете поставят своите задължителни залози на масата. Дилърът раздава първо по една карта на всеки играч, после по още една, като започва от малкия блинд и завършва със себе си.

След като картите са раздадени и блиндовете са поставили залозите, всеки играч вижда двете си карти (като не ги показва на останалите!) и според тях преценя какво да прави при първия рунд на залагане, който протича преди да са отворени общи карти на масата.

Пре-Флов (Pre-Flop) – Първи рунд на залане

Редът тук съответно започва от първия играч след големия блинд. Този играч има следните опции (тези условия са специфично при No Limit Texas Hold’em, който е най-разпространен):

Фолд (Fold)

Оставяш картите си на масата и обявяваш фолд, което означава, че отказваш да залагаш на тези карти. Ако фолднеш, ставаш просто наблюдател до следващото раздаване.

Кол (Call)

Плащаш на големия блинд, тоест поставяш залог със същата стойност, която е минималната за момента, с която можеш да влезеш в игра.

Сумата от залози, която се събира от началото до края на играта, се нарича пот (pot). Тя остава за играча, който спечели с най-силна ръка или успее да постави такъв залог в следващите рундове, че останалите да са принудени да фолднат.

Рейз (Raise)

Увеличаваш залога. Това означава да платиш на големия блинд и минимум двойно отгоре или повече.

Ол-ин (All-in)

Ол-ин си, когато заложиш всичките чипове, с които разполагаш. Обявиш ли ол-ин, оставаш в игра до края и не можеш да бъдеш принуден да се откажеш, дори и следващ играч да заложи повече от теб. В такъв случай, просто такъв играч ще плати твоя залог и ще постави сумата отгоре на отделен пот, за който може да играят отделно играчи, които са съгласни да му платят (как се разпределят печалбите в такъв случай ще ти обясним по-нататък в статията).

Обърка ли се? Спокойно, ето ти пример:

Петър решава да влезне ол-ин например на последния рунд, а ол-инът му е на стойност 2 500. Димитър обаче има стабилен стак (налични чипове) от 10 000 и може да си позволи да покрие Пешо четворно и му се играе за повече.

Той решава да плати ол-ина на Петър, като поставя и той 2 500 в съответния пот и открива отделен пот, в който рейзва още 2 500. Тоест, общия му залог е 5 000. Сега вече следващите играчи могат трябва да покрият залога на Димитър, тоест 5 000. В случай, обаче, че Петър има най-силната ръка, той би спечелил само първия пот, тъй като няма достатъчно чипове да покрие залога на Петър.

Ол-ин е и твоето спасение, ако искаш да останеш в игра, но някой е рейзнал до сума, която е повече от сумата, която имаш в наличност в стака си от чипове. В такъв случай, тъй като ти не можеш да му покриеш залога, влизаш ол-ин, отделя се равностойна сума на твоя ол-ин от всички, които за заложили повече и ти играеш за този пот.

С твоя ол-ин ти играеш срещу всички, които ти го платят, тоест заложат същата сума. Внимавай с този залог, защото ако спечелиш, печелиш много, но, ако загубиш, отпадаш от турнира, тъй като няма какво повече да залагаш.

Пояснения

Ако първият играч след големия блинд е рейзнал определена сума, играчът след него, ако иска да рейзне, е длъжен да го направи с минимум толкова, колкото е рейзнал първият (разликата между първия рейз и големия блинд).

Тоест, ако първият играч след големия блинд, който е 50 например, рейзне до 100, това са 50 отгоре. Играчът след него, ако и той иска да рейзне, трябва и той да даде минимум 50 отгоре, тоест да рейзне минимум до 150.

Ето един пример, за да ти стане рунда по-ясен:

Малкият блинд е поставил своя минимален залог от 100, а големият от 200. Следващият играч е платил големия блинд (200). Играчът след него рейзва до 400. Следващият може или да фолдне, или да плати (вече) 400, или да рейзне на свой ред. Да кажем, че някой от следващите играчи също е рейзнал до 600.

Играчите продължават да се изреждат, докато всички, които не са фолднали, не са поставили равностойни залози на масата. Тоест, ако приемем, че този, който е рейзнал до 600 е дилъра (тоест последния), ако малкия блинд иска да остане в играта, трябва да доплати до 600. Той вече е поставил 100 в началото, което означава, че сега трябва да остави още 500,да рейзне или да фолдне.

Същото е и за останалите играчи: фолдват, доплащат или рейзват, докато всички, които са останали в игра, не са оставили равни залози в пота и никой повече няма да рейзва.

Ако след големия блинд пък никой не е рейзнал, а всички просто са платили или фолднали, ако малкия блинд иска да остане в играта, трябва да доплати до големия преди флопа (следващия рунд).

Когато приключат залозите от първи рунд, идва ред на отварянето на общите карти, което също става в определена последователност.

Флоп (Flop) – Втори рунд на залагане.

При флопът дилърът отваря три карти от тестето, които са общи и видими за всички (тези три карти също се наричат флоп, ако искаш да си на ти) с жаргона. С твоите две карти и тези три сега преценяш каква комбинация от пет карти имаш на този етап и също каква потенциална комбинация може да се получи след отварянето и на останалите две карти.

Различното тук е, че има и опция чек (Check). Ако не искаш да залагаш допълнително, чекваш, но само ако, след отварянето на флопа, никой преди теб не е вдигнал залога. Чеквайки, ти обявяваш, че оставаш в играта със залога си до момента. Ако някой след теб заложи още чипове в пота за този рунд, когато пак ти дойде реда, трябва да му платиш (кол), ако искаш да останеш, да фолднеш, ако искаш да се откажеш или да рейзнеш.

При всеки рунд може да фолднеш, ако решиш, че ситуацията с картите ти е безнадеждна. Губиш онова, което си заложил дотук, но пък поне не губиш повече.

След като отново всички за този ред са поставили равни залози, идва следващия рунд.

Търн (Turn) – Трети рунд на залагане

Търн се нарича четвъртътата обща карта, която се отваря при трети рунд. Процедурата с чек, залог, рейз/ол-ин и фолд е същата, като при предишния рунд.

Ривър (River) – Финален рунд на залагане

Ривър е последната пета карта от общите. След като тя бъде разкрита, всеки от играчите, останали в играта, вече знае точно каква ръка (или какви, може да има и няколко комбинации с неговите две карти и общите) държи.

Чекването и залозите се провеждат по същия начин. След като и този ред приключи, идва време за шоудаун.

Шоудаун (Showdown)

Шоудаун е последният етап от играта. Както сам се досещаш, на този етап всички играчи отварят своите карти и се определя кой държи най-добрата комбинация. Той печели пота.

Ако в играта е имало ол-ин, след който е имало и рейзове, което, както ти обяснихме, образува два или повече различни пота, печалбите са следните: сравняват се ръцете на всички, който играят за единия пот и от тях се избира печеливш само за тази сума.

Ако печелившият се окаже играч, който е играл и за другия пот, той печели всичко. Ако спечели играч, който е успял да покрие само първия ол-ин, взима сумата от този пот и се преминава към ирачите, които играят за сумата, събрана в другия пот, отгоре на този ол-ин. Сравняват се техните ръце и така се определя печеливш за него.

Покерстарс-Лого

Регистрирай се и играй покер с бонус от 1000 лeвa!

Покер ръцете

Всички-видове-покер-ръце

Вече знаеш как протича играта, сега е време и да те запознаем с най-важната част: печелившите ръце в покера. Ако започнеш да играеш покер често, няма да е зле да се опиташ да ги запомниш, но пък не се притеснявай, ако не можеш. Може винаги да си държиш тази информация под ръка и да си ги припомняш, докато играеш.

Подредени са по сила, като ще започнем от най-силната комбинация. Както вече си разбрал, печелившия играч се определя според силата на ръката му, така че на колкото по-силна потенциална комбинация залагаш, толкова по-добре.

Роял флъш (Royal Flush)

Това е най-силната ръка в покера. Тя се състои от десятка, вале, дама, поп и асо, и петте от еднаква боя (каро, пика, спатия или купа).

Шанс: 649,739 към 1

Стрейт флъш (Straight Flush)

Състои се от пет последователни карти от еднаква боя. В случай, че двама имат такава ръка, печели играчът, чиято завършва с по-висока карта.

Шанс: 72,192 към 1

Каре (Four-of-a-kind)

Имаш каре, когато в ръката си имаш четири еднакви по стойност карти, например четири тройки. При повече от един играч с каре, печели този с по-високи карти в карето. Ако пък двама имат еднакви карета, определяща е петата карта, наречена (kicker) кикър (тоест печели този с по-висок кикър).

Шанс: 4,164 към 1

Фул Хаус (Full House)

Тази ръка е комбинация от един чифт и една ройка, тоест две еднакви плюс три други еднакви карти. Ако трябва да се определи чий Фул Хаус е по-голям, първо се сравняват тройките. Ако те са еднакви, печели този с по-силен чифт (двойка).

Шанс: 693 към 1

Флъш (Flush)

Имаш флъш, ако и петте ти карти са от една боя. При два или повече флъша, вече се гледа стойността на картите в него и печели този с по-силни карти.

Шанс: 508 към 11

Стрейт (Straight)

Това е ръка от пет последователни карти, независимо от каква боя. Между стрейтовете печели този с по-силни карти.

Шанс: 254 към 1

Три еднакви (Three-of-a-kind)

Принципът на тази ръка е като този на карето, само че вместо за четири, става въпрос за три еднакви карти. Ако тройките на играчите са еднакви, се гледа силата на първия или втория кикър.

Шанс: 46.3 към 1

Два чифта (Two-pair)

Ръка от два пъти по две еднакви карти (два чифта). Сравняват се пъвро по-силните чифтове на играчите, а ако и те са еднакви, по-слабите и така се определя печеливш. Ако случайно пък и двата чифта на всеки са еднакви, решаваща е силата на кикъра.

Шанс: 20.0 към 1

Чифт (Pair)

Вече сигурно ти е ясно, но един чифт се състои от две еднакви карти. В случая в ръката от пет карти остават три кикъра. Печели този с по-висок чифт, а ако чифтовете на играчите са еднакви, започват да се сравняват кикърите, започвайки от най-големия.

Шанс: 1.37 към 1

Висока карта (High card)

Дори да не си успял да направиш комбинация, ако и другите играчи нямат, ръцете ви се сравняват по силата на картите или по-точно всяка най-висока карта от ръка се сравнява с останалите. Ако са еднакви, се сравняват следващите по-големина и така нататък, докато не се определи победител.

Покер онлайн

Дойде време и за добрата новина, а тя е, че още сега можеш да започнеш своето покер плиключение, без да зависиш от плановете на приятели или да чакаш времето за турнир в някое местно казино.

Някои от най-добрите покер играчи в света са в онлайн пространството, където е и твоето място да се учиш, да задобряваш, да се забавляваш и да печелиш.

Покерстарс-Лого

Регистрирай се и играй покер с бонус от 1000 лeвa!

Рейк

Рейк е комисионната, която залите и казината печелят от покер игрите. В зависимост от типа турнир, те си уддържат определена такса. При кеш игрите, рейкът най-често е между е около 5 процента, с максимален рейк на ръка. При турнирите, в които се влиза с определена такса – съответната такса, обикновено 10 процента.

Някой казина предлагат и възможности за рейкбек, с което ти връщат част от таксата или комисионната, за да поощрят редовните си играчи.

Фрийрол

В сайтовете за покер, често ще срещата думата фрийрол сред промоциите. Фрийролът е безплатен турнир, в който играчите влизат без такса, а имат шансът да спечелят реални пари и други награди.

Фрийролът е друг начин, по който казината стимулират покер играчите, особено начинаещи такива.

Къде да играеш покер онлайн?

Ще ти спестим времето, в което да се ровиш из Интернет пространството, търсейки най-доброто място за хубава онлайн покер игра. Вече го направихме вместо теб и сме готови да ти представим не едно, а няколко добро предложения.

PokerStars

Играй на Онлайн Покер в Pokerstars

Дори досега да не си играл покер, няма как да не си чувал за PokerStars.

От години PokerStars се слави като най-добрата виртуална покер зала. В PokerStars може да избираш между най-различни турнири, а най-хубавото е, че поради огромната му популярност по цял свят, винаги има играчи онлайн, срещу които да играеш.

В PokerStars ще откриеш и многобройни страхотни оферти от рабат за първи депозит до VIP награди в специални турнири. Всичките им актуални оферти може да разгледаш в секцията Специални предложения в сайта им.

Покерстарс-Лого

Регистрирай се и играй покер с бонус от 1000 лeвa!

От там се тегли и софтуера, в който протичат игрите им. Той е с денонощна поддръжка, достъпен и удобен за ползване (преведен на български). Освен това, имат и приложения за устройства със системите Mac, iOS и Android. Регистрацията е безплатна, но за да играете за реални печалби ви трябва депозит.

С тази регистрация може да тренираш уменията си на турнири с виртуални пари, докато не се почувстваш готов за игрите с реални такси, но и реални печалби. А пък ако ти се играе за реални пари, ама не ти се бърка в джоба, може да следиш за фрийролите на PokerStars.

Сега с бързите турнири (Spin&Go) имаш възможност да спечелиш пътуване до Барселона за Покер Шампионата, пътуване до Лас Вегас, ей така, за кеф.

Използвайте кода THIRTY при началния си залог, който, ако е минимум 20 долара, ще ти донесе подарък от безплатна игра за 30 долара.

Като редовен играч може да станеш член на ВИП клуба на PokerStars, където ще събираш ВИП точки. За какво са ти? Ами за награди от рода на коли, скъпи телефони и тем подобни скромнички награди.

За подробна информация относно всички бонуси, видове залози, ВИП програми, прочети изчерпателния ни анализ на Pokerstars!

Bet365

Играй на Онлайн Покер в Bet365 Казино

В казиното на популярния букмейкър Bet365 също можеш да играеш покер срещу играчи от цял свят, а точно сега е момента да се регистрираш, защото до 3-ти юли тече специална промоция за покер играчи – 100 процента отгоре на първия ти депозит плюс билети за турнир на стойност пет евро!

Bet365 Лого

Регистрирай се и играй покер с бонус от 200 лeвa!

Ще ти бъде дадена и начална мисия, която, при изпълнение, ще ти донесе допълнителна тайна награда.

Изпълнявайки подобни готини мисии, ще получаваш възможности за участие във фрийроли с огромни наградни фондове от по хиляди евра, награди за общо 3000 лева и билети за големи турнири.

В процеса на игра ще се радваш и на Бонус Евро, Точки за Лоялност и още много специални награди. Bet365 също предлага своите покер турнири в специален софтуер, който се тегли от сайта. Минималният депозит е 10 евро.

За подробна информация относно всички бонуси, видове залози, ВИП програми, прочети изчерпателния ни анализ на bet365!

Bwin

Играй на Онлайн Покер в Bwin Казино

В онлайн казиното на Bwin също ще откриеш покер на живо, към който можеш да се присъединиш директно от сайта, без да се налага да инсталираш нищо.

Ще получиш бонус удвояване на първоначален залог като нов потребител, а всеки ден след това ще бъдеш награждаван с до 100 безплатни врътки за слот играта Aztec Gold(базирани на залозите ти в сайта). Ако успееш да регистрираш и приятел, също ще получиш специални промоции и бонуси.

Всеки ден ще си отваряш и по една бонус карта, която ще ти носи някаква оферта, награда или бонус, без изключение. Всеки ден ще имаш и възможността да участваш във фрийрол със седмичен награден фонд от 1000 евро.

Bwin Лого

Регистрирай се и играй покер с бонус от 400 лeвa!

По време на “Happy Hour” в сайта ще имаш шанса да спечелиш страхотни награди, докато играеш.

Участвайки в покер турнири в продължение на 14 дни, ще събираш специални точки, с които ще участваш в надпревара за билети за големи турнири или кеш до 3000 евро.

Това са само малка част от бонусите за покер играчи в сайта на Bwin. Всички бонуси, разбира се, можеш да откриеш в сайта им.

За подробна информация относно всички бонуси, видове залози, ВИП програми, прочети изчерпателния ни анализ на Bwin!

Финални препоръки

Едно е да знаеш правилата за игра на покер, друго е да умееш да играеш и да печелиш. Покер стратегията винаги е строго индивидуална както за всеки играч, така и дори за всеки рунд.

Готиното на покер, обаче, е че за разлика от блекджека, където също не е всичко до късмета ами има и голяма част стратегия, стратегията ти винаги може да се промени и адаптира спрямо играчите с които играеш.

Редовният покер играч естествено си изгражда стратегия. В тази игра всеки си има собствен стил и начин на мислене.

Тук само може да ти припомним, че в тази игра може да си позволиш да блъфираш. Дори да нямаш (или да не смяташ, че ще имаш) печеливша комбинация, другите не го знаят. В такъв случай, ако заложиш голяма сума, може да стреснеш някои от играчите, които също не мислят, че държат силна ръка, и да ги провокираш да фолднат, оставяйки всичките си заложени пари дотук за теб.

Затова не забравяй, че дори играчът направил ол-ин незадължително държи най-добрата според него ръка. Всичко в покера е стратегия до момента, в който не дойде време за шоудаун. Там вече картите определят дали ходовете ти са били добри!

Пожелаваме ти късмет на масите!

Жужу

Покерстарс-Лого

Регистрирай се и играй покер с бонус от 1000 лeвa!

Добави Коментар

Имейлът ви не се публикува. Полета маркирани със звезда са задължителни.