Как се Играe Омаха Покер (и Най-Добрият Онлайн Омаха Покер)

Покерът е една от най-интелигентните и привлекателни хазартни игри, които съществуват, но ти сигурно добре осъзнаваш това, щом си тук с предполагаемата цел да усвоиш един от най-популярните видове покер – Омаха. Без да губим повече ценно време, скачаме в дълбокото (с пояси, разбира се).

Какво е Омаха Покер?

Не оставяй името на Омаха Покер да те заблуди – призходът на играта няма нищо общо с известния град в щата Небраска.

Всъщност, Омаха Покер е игра, произлизаща от Тексас Холдем, поради което и между двата покер варианта се откриват доста прилики. Тя е сравнително нова на фона на доста други хазартни игри – първи данни за нея се отчитат в Лас Вегас около 1982 година.

Омаха Покер бързо се превръща в една от най-предпочитаните покер игри поради високите шансове за образуването на силни печеливши ръце, които предоставя. Това е така, защото в Омаха всеки играч получава вместо две, както е в Тексас Холдем, цели четири карти, а ръката си образува с две от раздадените и три от общите карти по свой избор.

Ако вече знаеш как се играе Тексас Холдем, няма да ти е никак трудно да схванеш правилата и за Омаха. Ако пък си тук без никакви предварителни познания, не се притеснявай – и за теб ще се погрижим подобаващо.

Нека сега преминем към забавната част!

Цел на играта

В началото на играта, всички играчи по презумция започват с равни по брой и стойност чипове (отговарящи на залога им за играта или получени срещу входна такса за турнир).

Твоята цел като един от тези играчи е да „обереш“ чиповете на всички останали, като един по един ги изкараш от играта, докато не победиш и последния, като вземеш и неговите чипове.

Разбира се, има случаи, в които се приема да има повече от един победител, като следователно наградният фонд се разделя между първенците.

Как се играе Омаха Покер

Тук накратко ще ти обясним как протича играта, а по подробна информация за всеки етап ще получиш по-долу в статията.

Омаха Покер се играе с едно стандартно тесте карти (общо 52, по 13 от всяка от четирите бои) и с от минимум двама до максимум десетима играчи.

На всеки играч се раздават по четири карти, които може да види само той, след което на етапи се правят залози и се отварят постепенно пет общи („борд“) за всички карти (всички ги виждат и всички могат да ги използват).

Целта на всеки играч е точно с две от неговите четири карти и точно с три от общите картите да сформира комбинация (покер ръка), която евентуално да бие останалите.

За да се определи чия комбинация е най-висока, сигурно ти е ясно, че има определена йерархия в покер ръцете, която ще ти представим малко по-късно. Засега ти трябва да знаеш, че чиято ръка е най-силна от всички заложили за съответното разиграване, той печели всичко заложено.

След приключването на този цикъл, започва следващият, за който картите се раздават и отварят наново – и така, докато на масата не остане един (в класическия случай) победител с огромен стак от чипове пред себе си.

От тук нататък ще разгърнем детайл по детайл всяка важна подробност от процеса на игра.

Имай предвид, че ще започнем и да те снабдяваме с покер терминология, която ще ти даде още по-голямо самочувствие след края на тази статия, че вече не само знаеш как да играеш, но и можеш да се изразяваш като изключително вещ и опитен покер играч.

Типове Омаха Покер

Покерът е вид игра, Омахата е вид покер, а самата Омаха си има подвидове – знаем, изтощаващо е да следиш толкова много информация, но всички тези разновидности са създадени в полза на играчите – така че да открием не просто най-предпочитаният вид игра за нас, но и с най-предразполагащите ни условия.

Типове според залога

-С пот лимит (Pot Limit): Това несъмнено е най-популярният вариант на играта, защото най-много пасва на условията и. Всеки играч има правото да заложи сума, която да достига най-много до размера на пота (общата стойност на заложените чипове в рунда) в дадения момент.

-Без лимит (No limit): Няма ограничения за размера на залозите, които играчите имат право да поставят. Те са свободни да заложат дори всичките си чипове (ол-ин).

-С фиксиран лимит (Fixed Limit): Предварително се определя максимална стойност на залозите, които играчите могат да поставят в съответния рунд.

Типове според концепция

-Омаха Хай/Лоу (Omaha High/Low): Играе се по същия начин като стандартния Омаха, но потът се разделя между най-добрата „хай“ (силна) ръка и най-добрата „лоу“ (слаба).

-Омаха осмица или по-добро (Omaha/8): Според условията на High/Low, но за „low”се считат само ръце, чиито карти са със стойности равни на 8 или по-малки.

-Омаха с 5 карти (5-Card Omaha): Условията са стандартните за Омаха Покер, но вместо по четири всеки играч получава по пет индивидуални карти. Има дори вариант със шест карти, но не е много популярен.

-Куршевел (Courchevel): Специфичното е: раздават се по пет карти на всеки играч, а първата от общите карти се отваря преди първия кръг залози.

Дилър

На случаен принцип се избира играч, който да е първи на масата в ролята на Дилър, след което тази роля се поема от всеки следващ по часовниковата стрелка, като смяната става, когато приключи дадено развъртане с победител и дойде време за ново раздаване на карти.

Обикновено дилърът се обозначава с някакъв символ („бутон“) пред него, например плочка с гравирано “D”.

Задълженията на Дилъра са да разбърка тестето и да раздаде по четири карти (по една на всеки и пак така, докато не станат по четири на човек) с лицевата страна надолу на всеки играч, започвайки от първия играч от негово ляво и продължавайки по часовниковата стрелка.

В процеса на играта той е човекът, който отваря съответния брой от общите карти (борда) при всеки етап от тяхното разкриване (етапите са три).

Блиндове

На двамата играчи, стоящи отляво на Дилъра се пада ролята на съответно Малък и Голям Блинд. Блинд идва от думата “blind” на английски, която означава „сляп“.

Тяхното название прозилиза от факта, че те са задължени да поставят първите залози на масата на сляпо, още преди да са си видяли картите (а и да са ги видяли, просто нямат право да фолднат, тоест да се откажат от залагане в съответния рунд, независимо какви карти държат в ръката си).

Малкият блинд трябва да заложи задължително половината от стойността на минималния за играта залог (който е предварително определен например по договаряне между играчите), а големият блинд – сумата на минималния залог.

Например ако минималният залог е 50 лева в чипове, а отляво на Дилъра стоят Пешо и Мишо в тази последователност, Пешо е задължен да заложи 25 лева, а Мишо 50 лева.

С развитието на играта често и блиндовете се увеличават, тъй като остават все по-малко играчи с повече чипове на разположение. Например в даден етап от примерната ни игра, Големият Блинд може да стане 100 лева, вместо 50 и така нататък.

Тези задължителни залози не са измислени с цел да има поне двама прецакани играчи, ако това си мислиш, а просто, за да се постави минималният залог.

Всеки следващ играч, който иска да остане в съответния рунд от играта, има опциите или да плати големия блинд (кол), или да вдигне залога (рейз).

Ако пък някой иска да се откаже още от началото от рунда, има правото и да се откаже от картите си (фолд) и да не залага нищо.

Начало на играта

Всички играчи започват с равни по стойност чипове. Избира се първи Дилър (чрез теглене на карти, клечки и тем подобни или, ако е онлайн, автоматично на случаен принцип). Малкият и Големият Блинд поставят своите наложени залози и започва раздаването.

След като всички играчи на масата вече са получили своите четири карти, идва ред на първия рунд на залагане.

Пре-Флоп (Pre-Flop) – Първи рунд на залане

Първите залози се поставят преди отварянето на общи за всички карти. Тоест, базата ти за преценка дали си заслужава са само четирите карти, които държиш в ръката си.

Помни, че в Омаха Покер трябва задължително да използваш две от тези карти – нито повече, нито по-малко, така че дори да държиш силни четири карти, не си прави илюзии, че всички те ще ти помогнат да създадеш силна ръка.

В Тексас Холдем например може да избереш да не използваш дори нито една от раздадените ти карти, но тук условията са различни и това е доста важно правило.

Първи започва играчът, стоящ отляво на Големия Блинд. Той има следните опции:

Фолд (Fold): Решава, че не си заслужава да залага на картите, с които разполага и се отказва от съответното разиграване и става наблюдател до следващото раздаване.

Кол (Call): Плаща залога на Големия Блинд и остава в игра.

Рейз (Raise): Увеличава залога, с което провокира останалите играчите. Минималната стойност за рейз е удвоената стойност на Големия Блинд.

Ол-ин (All-in): Тази опция е достъпна само при покер игрите без лимит. Да си ол-ин означава да заложиш всички чипове, които имаш (пълния си „стак“). След твоя ол-ин могат да останат в игра само играчи, които могат да покрият сумата на твоя ол-ин.

Ол-ин е и опцията, чрез която можеш да останеш в игра, ако нямаш достатъчно средства да покриеш залога на последния заложил преди теб.

Влизаш ол-ин, а от насъбралия се пот се отделят само залозите, които го покриват и се създават два отделни пота, като ти играеш само за този, който включва твоя залог. Останалите, които са заложили повече пари, играят и за единия, и за другия.

Имай предвид, че ол-инът е рискован, тъй като при загуба изгаряш от турнира.

Някои турнири имат опцията рибай (Re-buy). Това означава, че ако си отпаднал от турнира, може да се върнеш на масата, като отново си купиш чипове по същия начин, както и в началото. Понякога нямаш тази опция или я има, но с ограничение (например всеки играч има право само на един рибай).

Действието продължава по часовниковата стрелка. Всеки следващ играч има същите опции: фолд, кол и рейз (съответно и ол-ин).

Сумата, която всеки трябва да заложи при кол или рейз зависи от последния направен залог: при кол играчът трябва да покрие най-високия залог, поставен до момента, а при рейз сумата трябва да е минимум двойна на най-високия поставен залог.

По тази схема стигаме отново до Малкия Блинд. Той също има опциите да фолдне, да покрие най-високия залог дотук (като сумата, която вече е заложил се изважда от стойността му) или да рейзне. Същото важи и за Големия Блинд.

Този рунд продължава, докато всички, които искат да останат в играта за това раздаване, са заложили равни суми и никой няма желание да рейзва повече.

Флоп (Flop) – втори рунд на залагане.

Флоп се наричат първите три карти от борда, които дилърът отваря за всички, а с това действие започва и вторият рунд на залагане. Сега всеки играч има яснота за своите четири карти и за три от петте общи карти, с които може да направи комбинация в съотношение две от своите към три от общите. Отварянето на тези карти става, като дилърът постави първата карта от тестето с лице надолу и отвори следващите три.

Тук действието започва от първия играч отляво на Дилъра, който все още е в игра (тоест е поставил съответния залог в Пре-Флопа). Той има три избора, като тук въвеждаме и понятието чек (Check).

Когато играч „чекне“, това означава, че той просто остава в игра, без да залага допълнителна сума. Ако този човек пък иска да заложи още, може да го направи (с минимална стойност на залога равна на Големия Блинд).

Може и да фолдне, но като цяло е безсмислено, защото така или иначе нищо повече не губи от това, което е заложил до момента, ако просто чекне и остане да види какво ще направят следващите по реда си играчи.

Всеки следващ играч има право на същите опции, като единствено чекването отпада, ако някой преди тях е заложил допълнителна сума – тогава трябва или да му платят, или да рейзнат или да фолднат.

Отново залозите в рунда продължават, докато залозите на всички, които не са фолднали не се изравнят и няма повече претендиращи да рейзват на свой ред.

Не забравяй, че ако фолднеш на този рунд, губиш всичко, което си заложил дотук, както и следва да стане, ако фолднеш в който и да е етап по-нататък.

Търн (Turn) – трети рунд на залагане

Търн е четвъртъта карта от борда. Отново Дилърът изкарва една карта с лице надолу от тестето, а следващата отваря и поставя при общите.

С нейното отваряне стартира и третия рунд на залагане, който протича по абсолютно същия начин, като Флопа с едно изключение – минималният допълнителен залог в този рунд е на стойност два пъти размера на големия блинд.

Ривър (River) – финален рунд на залагане

Ривър е последната пета карта от борда, която идва след още една изкарана затворена карта от тестето. С тази карта се открива и последният рунд на залози за всички, които все още са в игра.

В този рунд вече всеки има яснота точно какви ръце може да съчетае с две от своите и три от общите карти и трябва да си избере една комбинация, на която да заложи.

Залагането и в този рунд по нищо не се различава от предишните.

Шоудаун (Showdown)

Шоудаун е финалният процес от играта за едно раздаване. На този етап вече всички залози са поставени и е време да се разбере кой от играчите, които са удържали дотук без да фолднат ще прибере пота.

Всеки от играчите преценя кои две от неговите карти заедно с кои три от общите образуват най-силната възможна ръка, която може да комбинира и всички разркиват ръцете си.

Победител е този, чиято ръка е най-висока по ранг, събира спечелените си чипове и с това приключва едно раздаване и идва ред на следващото, като новият Дилър е следващият играч отляво на сегашния Дилър (тоест вече бившия Малък Блинд).

Покер ръцете

Много прохождащи покер играчи се допитват до „пищови“ с подобен списък в началото. Опитай се обаче с течението на времето да ги запомняш, защото да улавяш комбинациите на прима виста ще те улесни значително.

Долуизброените покер ръце са подредени по сила, като започваме от най-силната комбинация в йерархията им. Това са същите покер ръце, с които се играе и най-разпространения и популярен вид покер: Тексас Холдем.

Роял Флъш (Royal Flush)

Роял Флъш е най-силната ръка в покера. Тя се състои от десятка, вале, дама, поп и асо [10, J, Q, K, A], и петте от еднаква боя (каро, пика, спатия или купа).

Стрейт Флъш (Straight Flush)

Стрейт Флъш се състои от пет последователни карти от еднаква боя. В случай, че двама имат такава ръка, печели играчът, чиято последователност завършва с по-висока карта (например [3,4,5,6,7] бие [2,3,4,5,6].

Каре (Four-of-a-kind)

Каре образуват четири еднакви по стойност карти в ръка от пет. При повече от един играч с каре, печели този с по-високи карти в карето (например [4,4,4,4,Q] бие [3,3,3,3,K].

Фул Хаус (Full House)

Фул Хаус е комбинация от две еднакви (чифт) плюс три други еднакви карти. Ако трябва да се определи чий Фул Хаус е по-голям, първо се сравняват тройките. Ако те са еднакви, печели този с по-силен чифт. Пример за Фул Хаус е ръката [K,K,K,2,2].

Флъш (Flush)

Флъш се получава, когато имаш пет карти от една боя, независимо какви са техните стойности. При два или повече флъша обаче, тяхната стойност придобива значение и печели човека с по-високи карти. Пример за Флъш е ръката [2,6,J,K,10 – всички каро].

Стрейт (Straight)

При Стрейта пък боята не е от никакво значение, стига петте карти да са последователни откъм стойност. Между два или повече стрейта печели този с най-силни карти. Пример за Стрейт е [6,7,8,9,10 от различни бои].

Три Еднакви (Three-of-a-kind)

Тази ръка се образува, когато държиш три еднакви по стойност карти. Ако тройките на играчите са еднакви, се гледа силата на първия или (ако и там има равенство) втория кикър. Пример: [A,A,A,2,5].

Два Чифта (Two-pair)

В ръката си имаш Два Чифта, когато имаш две двойки еднакви карти. Например [2,2,5,5,K]. При повече от една такава ръка, първо се сравняват по-силните чифтове от всяка ръка, а ако са еднакви – вторите по сила. Ако по някаква случайност и вторите са равностойни, то се сравняват кикърите.

Чифт (Pair)

Ръката Чифт се образува от две еднакви карти и три произволни, например [3,3,J,10,5]. Ако трябва да се определи човека с най-висок чифт, първо се сравнява стойността на чифтовете, след което, ако е нужно, един по един се сравняват и кикърите, започвайки от най-високите.

Висока Карта (High card)

Най-ниската по сила ръка е ръката с Висока Карта. Това означава, че нямаш нито една печеливша комбинация и залагаш на най-високата от петте карти в ръката ти.

Ако се съревноваваш с други играчи, заложили на висока карта, първо се сравняват високите карти, а ако те са еднакви се започва с кикърите от най-големия, докато не се определи победител. Пример е [A,2,5,8,6], където A се явява висока карта.

Рейк

Да си поговрим сега и за спецификите на организираните покер игри и турнири. Рейкът е важен термин в случая, защото това е комисионната, която игралните зали и казината (включително онлайн) печелят от покер играчите.

При кеш турнирите рейкът обикновено е около пет процента от пота (Cash Rake), а при турнирите – около десет процента от входната такса.

Доста казина, в които има засилена покер дейност, предлагат бонус Рейкбек, чрез който можеш да си върнеш някаква част от удържаната от тях сума, като с това поощряват своите редовни клиенти.

Фрийрол

Фрийрол е друг термин, с който задължително трябва да те запознаем, защото много ще ти хареса, а и ще го срещаш често в покер кариерата си.

Много хазартни сайтове предлагат ежедневно, а някои дори ежечасно Фрийрол турнири, които са или безплатни, или с някаква много малка и символична входна такса (стотинки), а са с доста добри наградни фондове, които се разделят между първите класирани на съответния турнир.

Фрийролите са чудесна възможност за теб, ако си начинаещ, да практикуваш и усвоиш знанията, с които те заливаме сега без да губиш пари в процеса. Възползвай се!

Покер онлайн

Къде можеш да извлечеш максималното от покера? С онлайн покер можеш още сега да се изправиш срещу истински покер професионалисти и аматьори от цял свят! Няма по-добро място, където да се учиш, да се забавляваш, да се подобряваш и да печелиш.

Къде да играеш покер онлайн?

След като, надяваме се, ти помогнахме да научиш играта Омаха Покер, нека ти направим още една услуга, защото ние сме играчи също като теб и знаем точно какъв е въпросът, който вече се върти в главата ти: „Къде мога да играя покер онлайн с най-добрите условия?“. Подбрахме най-добрите дестинации, към които можеш да се отправиш още сега!

PokerStars

PokerStars е може би най-известната онлайн платформа за онлайн. Там се предлагат най-различни турнири, видове покер, специални оферти и награди, а клиентелата им се състои от страхотни покер играчи от всички точки на света – винаги има срещу кого да играеш.

Сред бонусите и офертите на PokerStars ще откриеш предложения като бонус 30 долара към първия ти депозит, рабат за първи депозит от 600 долара, многобройни фройроли, както и VIP награди в специални турнири. Всичките им актуални оферти може да разгледаш в секцията „Специални предложения“ в сайта им.

В сайта ще откриеш и безплатния софтуер за изтегляне, който е много удобен за ползване и е изцяло преведен на български. Този софтуер реално представлява виртуалната покер зала, където се провеждат всички игри и турнири.

Освен това, Pokerstars предлага и приложения за мобилни устройства като таблети и телефони със системите Mac, iOS и Android. Всички платформи са под един акаунт, който можеш да си създадеш безплатно.

Редовните играчи имат възможността и да се присъединият към ВИП клуба на PokerStars, където ще се почувстваш като истинска покер звезда! Да не говорим, че редовно ще имаш шанса да печелиш награди от рода на коли, скъпа техника и други примамливи награди.

Bet365

Присъединявайки се към покер семейството на популярния и обичан от всички играчи по цял свят букмейкър Bet365, получаваш Бонус за нов играч до 100 евро и билети за турнир на стойност пет евро, с които да започнеш своята покер кариера с блестящ старт.

Това далеч не е всичко – само разгледай промоционалните им оферти! Покер преживяването ти може да стане още по-вълнуващи, като изпълняваш мисии, които пък ще ти носят билети за фрийроли с огромни наградни фондове, както и много други приятни изненади.

Покер игрите и турнирите на Bet365 също протичат в страхотен софтуер, до който да имаш лесен достъп направо от десктопа си. Ако пък си неразделен с телефона – и за него има специално мобилно покер приложение. Сам лесно можеш да се увериш в предимствата на покера в Bet365 с една бърза регистрация на момента.

Bwin

Ако искаш да попаднеш в рая на покер бонусите, значи дестинацията ти е Bwin. Като започнем от ежеседмичен рейкбек до 500 евро, ежеседмични фрийроли с наградни фондове от 1,500 долара, 40 долара бонус за определени маси и още купища невероятни предложения, то вече знаем, че сме на правилното място.

И тук можем да говорим за отличен софтуер и мобилно приложение. Максималното преживяване е гарантирано, а печалбите зависят само и единствено от теб.

Всеки ден ще можеш да отваряш и по една бонус карта, която ще ти носи някаква оферта, награда или бонус, без изключение. По време на “Happy Hour” в сайта ще имаш шанса да спечелиш страхотни допълнителни награди, докато играеш.

Още много вълнуващи предложения ще откриеш в сайта, напът към регистрацията, която знаем, че вече нямаш търпение да си направиш.

Финални препоръки

Забавлявай се! Не го мисли чак толкова – вече си снабден с достатъчно информация, така че от тук следва да импровизираш, да имаш попадения, да правиш и грешки, но със сигурност всеки ден ще си с няколко крачки напред в прогреса си.

С времето ще изградиш собствени стратегии за игра, а нещата, които сега се опитваш да асимилираш, ще ти идват толкова естествено, че няма да си спомняш за този момент, в който заедно сме се мъчили да разнищим Омаха Покер.

Ние от WinBig ти пожелаваме много късмет на покер масите!

Добави Коментар

Имейлът ви не се публикува. Полета маркирани със звезда са задължителни.