Залагане на Снукър: Видове Залози и Стратегии

Снукър не е сред най-популярните спортове в България, но определено има своите почитатели. Играта е интересна, а щом си тук сигурно те интересува как можеш да спечелиш малко пари докато гледаш снукър.

Познанието за спорта, актуалните тенденции в него и представянето на водещите играчи е ключово в спортните залози. Всичко останало, което ти е нужно, за да започнеш да залагаш, ще прочетеш в тази статия – обща информация за залагането на снукър, какви видове залози можеш да поставяш и някои изпробвани стратегии.

Как се залага на снукър

Преди да започнеш да залагаш трябва да избереш къде ще залагаш. В нашия сайт можеш да намериш ревюта на много букмейкъри и условията, които предлагат, но е по-добре сам да посетиш сайтовете им и да потърсиш точно информацията, която те интересува.

Добре е да изясним няколко често използвани термина преди да задълбаем в особеностите на залагането на снукър. Играчите, които се очаква да спечелят в среща се наричат фаворити, а тези с малки шансове за победа са аутсайдери.

Букмейкърите поставят ниски коефициенти за фаворитите и високи за аутсайдерите. И все пак има случаи, когато единият отбор е много по-добър. В тази ситуация коефициентът за него би бил толкова нисък, че да обезсмисли залагането. А никой букмейкър не би желал това.

За да се реши проблема с огромната разлика в шансовете за победа се въвежда така наречения хендикап. Това представлява изкуствено променяне на крайния резултат в полза на аутсайдера. Например приемаме, че фаворитът играе срещата с резултат -1.5 независимо от реалния му резултат, а аутсайдерът с резултат +1.5. Някои букмейкъри предлагат повече от една възможности за хендикап залози в среща.

Така се стига до по-малък шанс за печеливш залог за фаворита и следователно по-висок коефициент, а шанса да спечелиш пари от залог на аутсайдера също се повишава.

Друга особеност на залагането на спорт в днешно време е, че освен преди началото на срещата, можеш да поставяш залози и по време на нейното протичане. Някои букмейкърски сайтове ти позволяват и да гледаш мача на живо или пък ти дават подробна статистика за протичането на играта.

Ти можеш да следиш внимателно срещата и да използваш събраната информация, за да поставяш залози в реално време за следващ фрейм. По време на играта също можеш да залагаш и за победител, като букмейкърите променят коефициентите спрямо представянето на отборите.

А за някои срещи се предлага и функцията Cash Out, която ти позволява да “замразиш” залога си и да прибереш печалбите си на момента или да предотвратиш по-големи загуби. Cash Out може да се използва в различни стратегии при залагането на спорт.

Снукърът е добър спорт за залагане на живо. Някои букмейкъри предлагат доста голямо разнообразие от залози, които можеш да поставяш по време на срещата. Също така, срещите се провеждат по-спокойно отколкото при много други спортове, а това прави анализа на протичането на играта по-лесен и залагането на живо по-приятно.

Популярните фактори, които влияят върху представянето в други спортове, също имат ефект и при снукъра. Въпреки че всяка зала за снукър е почти еднаква, някои играчи имат леко предпочитание за мястото на провеждането на срещата. Преди среща също е хубаво да си запознат със статистиката за изминалите игри между двамата съперници, защото това може да ти донесе ценна информация и да ти помогне в избора на залог.

Както при всеки друг тип залагане, наличието на информация е ключово. А щом става дума за спорт, това означава, че ти трябва да следиш не само турнирите, но и новините за отделни играчи. Така ще можеш да анализираш ситуацията много по-качествено и ще правиш по-добре премислени залози. Новините за състезателите са важни тъй като снукър се играе от двама противника и психическото и физическо състояние на играчите е от много голямо значение.

Поставянето на разумни залози е от първостепенна важност. Залагай само когато си сигурен, че решенията ти са рационални и повлияни от възможно най-малко емоции. Изключително полезно е да се дистанцираш от пристрастия свързани например с любим играч, защото това може да има влияние върху преценката ти.

Не е нужно да споменаваме, че злоупотребяването с алкохол също не е за препоръчване ако си седнал да поставяш залози. Също трябва да се научиш да овладяваш емоциите си след загуба или поредица от печалби, защото това също би повлияло сериозно на бъдещите ти залози.

Хладнокръвието е много важно при залагането на спорт. Не само по време на срещата, но също и при избора на залози. Не е нужно да залагаш на всяка среща. Доста вероятно е селективното залагане да ти донесе по-големи печалби от залагането на едро, така че препоръчваме да подбираш залозите си внимателно.

Някои букмейкъри ти предлагат статистика за това как са залагали другите потребители за дадена среща. Недей да поставяш залозите си единствено на база на тази информация или на това какви са коефициентите. Все пак и те се променят в зависимост от това как залага масовата публика, а много залагащи не поставят добре премислени залози. По-добре разчитай на своя собствен анализ и търси дали има истинска причина за предпочитане на даден залог.

Видове снукър залози

Сега ще се запознаем с основните видове залози, които могат да се поставят на снукър. Това е информация, която можеш да провериш по всяко време, но е добре да имаш представа за това какви възможности за залагане имаш.

Победител от среща

Най-традиционният залог – кой ще спечели срещата. Коефициентите за съперниците могат да се различават много ако има силно изразени фаворит и аутсайдер.

Брой фреймове

Друг популярен вид залози са тези за броя фреймове в мача. Залогът може да бъде формулиран като залог „Под“ или „Над“ определен брой фреймове например 6.5. Числото е зададено така, за да е ясно, че при 6 фрейма залогът ти „Под“ печели, а при 7 е губещ. Някои букмейкъри предлагат разнообразие от няколко числа, спрямо които можеш да поставяш залозите си за една среща.

Точен резултат

Ако залогът за победител ти се стори прекалено лесен или не толкова интересен, можеш да опиташ да предвидиш какъв ще е точния резултат в мача по фреймове. Очаквай големи коефициенти.

Точки във фрейм

Освен за броя фреймове в срещата, можеш да залагаш и на броя точки във фрейм. Обикновено преди началото на срещата се приемат залози за първия фрейм, а за другите на живо по време на протичането на срещата. Тях можеш да намериш под формата на залози „Под“ и „Над“ или като залог дали броя точки във фрейма ще е четно или нечетно число.

Печеливша разлика във фрейм

Този залог определя с колко точки ще спечели победителя в даден фрейм. Отново преди началото на срещата обикновено се приемат залози само за първия фрейм, а за следващите се залага на живо. Предлагат се няколко диапазона от точки и коефициентите са сравнително високи.

Първи да отбележи

Кой играч ще вкара първата топка или кой ще има първия фал във фрейма? Интересни залози, които се предлагат за първия фрейм преди началото на срещата и за всеки следващ по време на провеждането ѝ.

Някои букмейкъри предлагат възможности за залагане на живо за кой играч първи ще стигне до определен брой точки във фрейм.

По-нестандартен залог е това какъв цвят ще е първата вкарана топка във фрейм.

Лидер след четири фрейма

Това е залог дали някой от играчите ще поведе след четири фрейма. Коефициентите пряко зависят от това кой е фаворитът и кой е аутсайдерът в срещата.

Съществуват и залози за точен резултат след четири фрейма.

Залози за брейкове

Друг вид залози са тези отнасящи се до брейковете в срещата. Такъв е този за броя сенчъри брейка, които играч ще достигне по време на срещата. Също има възможност за поставяне на „Под“ и „Над“ залози за общия брой сенчъри брейкове в срещата.

При някои букмейкъри също можеш да залагаш и на това дали във фрейма ще има брейк с 50 или повече точки.

Дългосрочни залози

Както при много други спортове, за снукър можеш да намериш и дългосрочни залози от типа на кой играч ще спечели даден турнир. Тези залози обикновено са с по-високи коефициенти, особено извън топ фаворитите, защото се изисква състезателите да спечелят голям брой срещи, за да станат победители в турнири.

Аутсайдери рядко печелят турнири при снукъра. Най-често победителите са сред четирите най-големи фаворити.

Стратегии при залагането на снукър

След като придобиеш опит сам ще знаеш как можеш да поставяш залозите си най-добре, но преди това можеш да се запознаеш с някои вече разработени системи и стратегии за залагане. Тук ще ти предложим някакви такива, от които можеш да започнеш да се възползваш най-скоро.

Система на Мартингейл

Дори и да не си чувал името, тази система сигурно ти е позната. Залозите при нея могат да достигнат големи суми, но нищо не пречи и да поставяш и по-малко пари. Системата се прилага за турнир.

Според теорията трябва да си избереш състезател и да заложиш малка сума на неговата победа от среща. При евентуална загуба повтаряш залога си за следващата му среща като го удвояваш. Така при печеливш залог ще си покрил загубите си. Разбира се, важно е да избереш състезател, който се очаква да има поне една победа, но колкото по-голям аутсайдер е, толкова по-високи ще са коефициентите за него. Добре е да използваш залози с коефициент над 2.00, за да сработи системата най-качествено.

Система на Пароли

Тази система е също се нарича анти-Мартингейл, защото е в пълна противоположност. При Пароли поставяш залог на състезател и удвояваш залога в случай, че той е печеливш. Важно е да си определиш начален залог и до каква сума на залога би удвоявал. Дори и да имаш късмет, не е разумно да поставяш голям залог само на база на това, че предходния ти е спечелил. Така че ако достигнеш най-високата сума, която си решил, че ще залагаш, върни се към началния залог.

В случай на загуба отново поставяш към началния залог и продължаваш със системата.

Система на Д’Алемберт

Друга система, която може да се използва за различни видове залози, е тази кръстена на френския математик Д’Алемберт.

При нея залагаш дадена сума и при успешен залог залагаш отново същата сума. Ако загубиш, при следващия залог трябва да удвоиш сумата.

Заключение

Представихме ти най-основната информация за залагането на снукър, но ако си решил да започнеш да се занимаваш с това не трябва да забравяш да следиш турнирите внимателно без гледаш на играта само като фен. Любимият ти играч ще е без значение, когато поставяш залози, но интересът ти към играта трябва да е достатъчно висок, за да не спираш да четеш новини и да събираш информация.

Успех и залагай разумно!

Добави Коментар

Имейлът ви не се публикува. Полета маркирани със звезда са задължителни.