Коефициенти в Спортните Залози: Преобразуване и Обяснение

Коефициентите, наречени „odds” („шансове за успех“) на английски, представляват точно това – изчисленият шанс на определен залог да се окаже успешен и ти да спечелиш от него.

Те ти помагат и да си дадеш сметка за още нещо: колко евентуално ще спечелиш от своите залози.

Ако например за определен мач победата за единия отбор е с коефициент 1.33, победата за другия 8.76, а шансът за равенство 5.06, ето какво означава това за теб.

Като за начало, отборът с най-ниският коефициент е този, който според статистики и прогнози се очаква да победи, но, разбира се, никога на 100 процента. Ако заложиш определена сума на този отбор и той победи, това, което ще получиш е залога ти умножен по този коефициент, 1.33, което включва връщане на твоя залог и съответната печалба.

Както сам може да се досетиш, тази печалба няма да е голяма, защото, както казахме, когато възможността определен изход от събитие да се случи е голяма, коефициентите са сравнително малки, защото съответно и голям брой хора ще заложат на него.

Коефициентите за резултати от събития, при които предвиденият шанс да станат реалност е минимален, са с доста по-високи коефициенти и съответно носят много по-големи печалби на смелчаците и рисковите играчи, които правят подобен тип залози.

Това е случаят при единичните залози. При множествените залози в един талон, с един залог, коефициентите от всички предвиждания се умножават, за да се изчисли коефициентът за цялостния залог.

Коефициентите от нашия пример са десетични. Защо ти го казваме? Защото има и други видове коефициенти. Може да не си срещал различни от тези, ако си играл предимно в български и европейски букмейкърски сайтове, понеже това е най-разпространеният тип при нас.

Ако обмисляш обаче да се пробваш и в чуждестранни сайтове, тази статия ще ти бъде много полезна да разбереш различните видове коефициенти и как да ги преобразуваш в познатите ти десетични.

Decimal Odds (Десетични коефициенти)

Този формат е най-често използваният в букмейкърски сайтове дори в световен мащаб, освен ако клиентелата им не е предимно американска. Това се дължи на факта, че десетичните коефициенти са най-опростените и лесни за разбиране.

Те се изписват обикновено с два знака след точката/запетаята, която отделя цялото число от частиците десети и стотни: например 1.23 или 1,23.

Вече споменахме, че умножени по сумата на залога ти, те показват сумата, която ще получиш. При залог от пет лева с коефициент 1.23 и успешно предсказване, букмейкърът ще ти даде 5 х 1.23 = 6.15 лева, тоест ще си върнеш петте лева залог с печалба от лев и 15 стотинки.

Ако искаш направо да изчислиш само потенциалната си печалба, може да го сметнеш така: ЗАЛОГ х (КОЕФИЦИЕНТ – 1) или за същия пример: 5 х (1.23 – 1) = 5 х 0.23 = 1.15 лв.

Както сам вече се убеждаваш, този формат наистина прави една от най-важните части от спортните залози наистина лесна за разбиране и изчисляване.

Запомни, че ако коефициентът за определен резултат е над 2.00, това означава, че шансовете не са на негова страна, но пък, ако случайно се получи, ще прибереш доста големи печалби.

Десетичните коефициенти са доминиращи в света на спортните залози, но нека си поговорим и за другите, на които не е изключено да се натъкнеш.

Fractional Odds (Фракционни коефициенти)

Фракционните залози най-често се използват в английски сайтове за спортнии залагания, тъй като са популярни още от букитата по хиподрумите за конни надбягвания.

Макар че някои модерни букмейкъри също започват по-често да употребяват десетични, фракционните все още са си най-разпространени в Обединеното кралство.

Най-лесното сравнение за нас е може би с обикновени дроби. Ето няколко примера за фракционни коефициенти, за да се досетиш за какво говорим: 10/11 (десет към единадесет), 4/6 (четири към шест), 2/1 (две към едно), 7/4 (седем към четири), 15/8 (петнадесет към осем).

Първите два примера са за коефициенти, които представляват шансове в полза на съответния резултат (както тези, които са под 2.00 за десетичните), а останалите, където първия индикатор е по-голям от втория е за залози, чиито шансове са малки и съответно с по-голямо изплащане.

Ето как стават и изчисленията с тези коефициенти. Представи си коефициента A/B. Когато изчисляваш по формулата ЗАЛОГ х КОЕФИЦИЕНТ, се получава това: ЗАЛОГ х (A/B) = ПОТЕНЦИАЛНА ПЕЧАЛБА.

Да, с тези коефициенти изчисляваш директно своята печалба, а не цялата сума, която ще получиш. Ето пример: залогът ти е 10 лева при коефициент 4/6. Потенциалната ти печалба е равна на 10 х (2/5) = 4 лева.

Разбира се, ние си избрахме лесен пример, при който 10 се съкращава с 5 и изчислението става лесно, но при по-сложни случаи, най-препоръчително е конвертирането на фракционния коефициент е десетичен и тогава пресмятането.

Как става това, ще разбереш в последната секция от тази статия.

American Odds/Moneyline Odds (Американски коефициенти)

Американските коефициенти, известни като Moneyline, се използват предимно в (DUH!) САЩ. Разбира се, американците трябва да се отличават не само от нашата метрична система, от системата ни за измерване на градуси и прочие, но и в коефициентите, все пак това е Америка!

Този формат е може би най-сложният от трите за разбира се, но ние затова сме тук и сме ти приятели – за да ти го поднесем бързо, лесно и просто, така че да го схванеш за нула време.

Този тип коефициенти са или положителни (със знак плюс „+“ отпред), или отрицателни (със знак минус „-“ отпред).

Положителните показват колко голяма печалба ще имаш при сполучлив залог от 100 долара. Например, ако коефициентът е +150, това означава, че при залог от 100 долара, печалбата ти ще е 150 долара.

А каква ще е цялата сума, която ще получиш? Прибавяш залога 100 към тези 150, което прави сумата от 250 долара обратно в джоба ти.

Ето и по-сложен пример: залагаш 500 долара при коефициент +125. Това са 125 долара за всеки 100 долара залог, тоест за 500 това са 5 х 125 = 625 долара потенциална печалба. Цялата сума, която би получиш в случая е 500 + 625 = 1 125 долара.

Формулата за положителните Moneyline коефициенти за изчисляване на потенциална печалба е следната: ЗАЛОГ х (КОЕФИЦИЕНТ/100) = ПОТЕНЦИАЛНА ПЕЧАЛБА. За нашия пример: 500 х (125/100) = 500 х 1.25 = 1 125 долара.

Отрицателните коефициенти индикират колко трябва да заложиш, за да направиш печалба от 100 долара. Например, ако видиш коефициент -120, това означава, че със залог от 120 долара може да спечелиш 100 долара чиста печалба. Реално, сумата, която ти се връща е 100 (печалба) + 120 (първоначален залог) = 220 долара.

Отново, да го направим по-сложно. Коефициентът е -105, което означава, че трябва да заложиш 105 долара, за да ги увеличиш със 100 при евентуален успех със залога. Ти обаче залагаш 200 долара. Как да изчислиш печалбата си?

Формулата за изчисляване на потенциални печалби при отрицателни Moneyline коефициенти е: : ЗАЛОГ / (КОЕФИЦИЕНТ/100) = ПОТЕНЦИАЛНА ПЕЧАЛБА. В случая: 200 / (-105/100) = 200 / 1.05 = 190.48 долара потенциална печалба, а ще ти се върнат 200 + 190.48 + 200 = 390.48 долара.

Както виждаш, единственото сложно в цялата работа е да разбереш идеята зад формата на определен коефициент, след което всичко става много просто. Дори не е нужно да помниш формулите, стига да разбереш метода.

Преобразуване на коефициенти

Ако пък не ти се занимава да разбираш, помниш и изчисляваш различните формати коефициенти, може просто да си ги преобразуваш в добрите стари десетични и да изчислиш своите потенциални печалби по традиционния познат метод.

Ето най-бързиите и лесни начини за конвертиране на фракционни в десетични и американски в десетични коефициенти.

Винаги можеш да използваш и онлайн автоматични конвертори, де, но нека не ставаме съвсем зависими от интернет.

От фракционни на десетични

Толкова е лесно! 1/1 (едно към едно) при фракционните e 2.00 при десетичните, или равен шанс за победа или печалба.

Как? За да конвертираш фракционен (например A/B) в десетичен коефициент, трябва само да направиш делението A/B (или A делено на B) и да прибавиш едно: A/B + 1. Ето как става за 1/1: едно делено на едно (1/1 или 1:1) е равно на 1 и като прибавим 1, става 2.00.

Ето и по-„сложен пример“: 18/3. Смятаме по същата формула: 18/3 + 1 = 6 + 1 = 7.00 коефициент.

Последно: 10/3 + 1 = 3.33 + 1 = 4.33 коефициент.

Обещахме ти, че е лесно!

От американски на десетични

Ключовата разлика между американските (Moneyline) и десетичните коефициенти, е че при американските има положителни и отрицателни. Ето как най-просто можеш да разбереш по какъв начин това отговаря на нашите десетични: положителните американски са тези над 2.00 в десетични, а отрицателните отговарят на тези до 2.00 (съответно 0 = 2.00).

Положителните американски коефициенти се конвертират в десетични по следната формула: (АМЕРИКАНСКИ КОЕФ./100) + 1 = ДЕСЕТИЧЕН КОЕФ.

Веднага ти даваме пример. Американският коефициент е +125. За да го преобразуваме в десетичен, правим следното: (125/100) + 1 = 1.25 + 1 = 2.25 десетичен коефициент.

За отрицателните формулата е (100/АМЕРИКАНСКИ КОЕФ) + 1. При деленето, изобщо не се използва отрицателния знак пред коефициента, забрави го.

Пример: за коефициента -160 конвертирането е следното: (100/160) + 1 = 0.625
+ 1 = 1.625 десетичен коефициент.

Ето че и това преобразуване никак не е сложно.

Заключение

Надяваме се статията да ти е била максимално полезна и лесна за разбиране и усвояване. Екипът на WinBig ти пожелава късмет, независимо чрез какви коефициенти ще изчисляваш своите огромни печалби!

Добави Коментар

Имейлът ви не се публикува. Полета маркирани със звезда са задължителни.