Залагане на Футбол: Видове Залози и Стратегии

Колко луди фенове на футбола познаваш? Може би и ти си сред тях? Привет; тук всички сме такива! А не ти ли се иска да направиш гледането на футбол още по-вълнуващо?

Ако търсиш още емоции, а също и възможност да спечелиш някой лев, сигурно си се замислил за залагане на футбол. Дори и идея да си нямаш от това как се правят залози, тук сме се постарали да опишем някои от основните неща, които трябва да знаеш преди да започнеш да залагаш.

Как се залага на футбол

Футболът е един от най-популярните спортове в света. Затова и е изключително лесно да се намерят много анализи и статистика и каквато и друга информация ти трябва, за да направиш добре премислен залог.

Първата задача, която трябва да изпълниш е, да разгледаш къде можеш да залагаш. В днешно време имаш на разположение много букмейкърски сайтове, където можеш да поставяш залозите си онлайн. На нашия сайт можеш да намериш ревюта на такива букмейкъри.

Много букмейкъри ти предлагат да гледаш на живо срещата онлайн или пък предлагат статистика за нейното протичане докато тя се играе. Това звучи интересно, но още по-хубаво е, че имаш възможност и да поставяш залози по времето на срещата.

Освен за краен резултат на живо можеш да поставяш залози за вкарването на първи или следващ гол, за гол преди определена минута и брой голове или корнери на живо.

Основното предимство на залагането на живо е, че следиш играта и анализираш текущата ситуация, а и коефициентите са динамични. Залог, който не си направил, защото коефициента е бил прекалено нисък преди началото на срещата, може да придобие по-добър коефициент по време на провеждането.

А ако все пак си поставил залог, но отборът силно те разочарова и видиш, че няма шанс да спечелиш, провери дали букмейкъра предлага Cash Out. Тази функция ти позволява да “замразиш” залога си и да предотвратиш по-големи загуби.

И все пак, не можем да кажем, че залагането на футбол е лесна работа. Има толкова много неща, за които трябва да внимаваш. Някои са по-очевидни като последно представяне на отбора, трансфери и статистика за опонента, срещу когото ще се изправи.

Но има и други фактори, за които не винаги се сещаме, но ако се замислиш, също могат да имат ефект върху играта. Например, големината на игрището. Всъщност няма стриктно правило колко голямо трябва да е игрището и затова се наблюдават малки вариации в размерите.

В резултат на това отбор, чийто стил на игра е да играе в центъра и да ограничава свободното пространство, е по-успешен на малки по-малки игрища. Отбор, който разчита повече на подаване на големи разстояния и атака по крилата сработва по-добре на по-големи игрища.

Следващия път, когато премисляш какви предимства ще има домакина в срещата, можеш да включиш и големината на игрището в тях.

Друга интересна статистика е това, че отборът, който вкарва първия гол, често печели срещата. По данни на Pinnacle, през последните седем изминали сезона на Английската висша лига, отборите, отбелязали първи гол са печелили 69% от срещите. 19% от срещите са завършили с равенство, а отборът, който е започнал играта зле, в крайна сметка я е спечелил в 12% от срещите.

Въпреки че тази статистика по никакъв начин не ти дава гаранция, е нещо, което можеш да имаш предвид ако поставяш залози на живо.

Още нещо, което е хубаво да провериш преди началото на среща, е откога даден отбор е в съответната лига. Не е учудващо, че отбори, току-що влезли в дадена лига, се представят зле в първите си игри. Така че ако твоят отбор се изправя срещу някой, който не си сигурен откога е в лигата, провери, за да не изпуснеш по-голяма възможност за печлби.

Видове футболни залози

Като оставим настрана общата информация, време е да разгледаме какви точно залози можеш да поставяш на футбол. Ще видиш, че разнообразието е голямо, но не е нужно да скачаш направо в дълбокото. Хубаво е да започнеш с поставянето на по-прости залози като победител от среща, докато не добиеш опит и самочувствие.

Победа

Просто и ясно. Залагаш на това кой отбор ще спечели срещата, като има опция и за равенство. Отборът, който се очаква да победи се нарича фаворит и залозите за него имат по-нисък коефициент. Другият отбор се нарича аутсайдер, а залозите за него могат да ти донесат по-големи печалби.

Хендикап

Друг много популярен залог е хендикапът. Той представлява изкуствено променяне на резултата в полза на по-слабия отбор в срещата. Използва се, когато един срещу друг се изправят отбори с голяма разлика в шансовете за победа.

Представи си, че играят Реал Мадрид срещу Лацио. Без хендикап коефициентите за Реал ще са толкова ниски, че направо да се обезсмисли залагането на него. Да кажем, че букмейкърите са избрали хендикап 2. Това ще рече, че независимо от резултата от срещата приемаме, че Реал (-2) са вкарали два гола по-малко, а Лацио (+2) са вкарали два гола повече.

Благодарение на хендикапа шанса за печеливш залог на по-добрия отбор намалява, но за сметка на това коефициента за него се вдига. Залог за по-слабия отбор, от друга страна, е по-вероятно да е печеливш.

Още по-интересен вариант на хендикапа е азиатския хендикап, който увеличава шансовете за печалба като елиминира залога за равенство, включвайки го в хендкиапа за победа на отборите. Повече за азиатски хендикап можеш да прочетеш в нашата статия, отделена на него.

Брой голове Под и Над

Освен за победа можеш да залагаш и за брой голове под или над определено от букмейкърите число, например 2.5 Зададено е така, за да се предотврати неразбирателство. Ако си поставил залог Под 2.5 и головете в края на срещата са два, залогът ти е печеливш, а ако са три, залогът ти е губещ.

Точен резултат

А ако споменатия по-горе залог ти се струва прекалено лесен, можеш да пробваш късмета си и в залог на точен резултат от срещата. Или пък от полувремето. Няма значение какъв залог за точен резултат поставяш, коефициентите ще са големи.

Други залози за голове

Освен вече описаните брой голове под и над и точен резултат, има и много други възможности за залози на броя и разпределението на голове в срещата.

Измежду тях са дали и двата отбора ще отбележат, кой първи ще отбележи гол, четен или нечетен брой голове за домакина и госта и най-резултатно полувреме за домакин и гост.

С това разнообразие имаш ли някакво предчувствие, със сигурност ще намериш начин да го изразиш във фиш със залог.

Първо полувреме/Краен резултат

Този залог ти дава възможността да заложиш на резултата от полувремето и крайния резултат, като заложиш на предположенията си за двете. Например залогът ти може да е Равенство – Отбор А. За да е печеливш трябва и двата резултата да са познати правилно.

Други залози

Други залози, които можеш да намериш за някои срещи, са първи голмайстор, брой корнери и картони. Тях също можеш да намериш за целия мач, както и по полувреме. Някои букмейкъри предлагат и залози от типа на в коя минута ще е първия гол, например в интервала 1-10 минута.

Комбинирани залози

Много букмейкъри ти позволяват да правиш комбинирани залози, които обединяват в едно няколко залога. Това прави шанса за успешен комбиниран залог доста нисък, но пък и коефициентите са много високи.

Дългосрочни залози

Досега описвахме залози, които можеш да поставяш за дадена среща. Но освен това ще намериш и възможност за залагане на победител в първенство, лига или друго състезание. При този тип залози коефициентите обикновено са доста високи дори и за фаворитите.

Стратегии при залагането на футбол

След различните видове залози във футбола, време е да видим някои изпитани методи за поставяне на залози. Не изключваме възможността ти сам да си измислиш стратегия, която да работи за теб, но като за начало е полезно да се запознаеш с това какво вече е разработено като успешни методи за залагане.

Поне един гол в мача

Често пренебрегвана, но доста сигурна стратегия, е залагането на брой голове над 0.5, или поне един гол в мача. Коефициентите за този тип залог са ниски, затова стратегията включва няколко полезни съвета за увеличаване на печалбите.

Дори не е нужно да се споменава, че трябва да залагаш на мачове, в които се очаква да има попадение. За да успееш да спечелиш значителна сума трябва всеки път да залагаш първоначалния залог плюс печалбата до момента.

Няма смисъл да залагаш, ако коефициентът е под 1.10. За по-високи коефициенти недей да залагаш преди началото на срещата, а докато тя се провежда. Колкото повече време минава без гол, толкова по-висок ще става коефициента за първо попадение.

Прилагай тази стратегия с търпение и внимание, и след 20-30 мача ще видиш, че си натрупал добра печалба без много големи притеснения.

Три или повече гола

Колкото и сигурна да ти се струваше последната стратегия, тази е в пълна противоположност. Става въпрос за залог, че отбор ще вкара три или повече гола в мач.

Не се поставя само един залог, а се избират два мача и се правят двойни залози, според които един от отборите и в двата мача ще вкара три или повече гола. Правят се четири такива залога, за да се покрият всички възможности.

Звучи сложно? Ето кратка илюстрация:

Отбор А играе срещу Отбор Б, а Отбор В играе срещу Отбор Г. Залозите за над три гола са следните:

• Отбор А и Отбор В
• Отбор А и Отбор Г
• Отбор Б и Отбор В
• Отбор Б и Отбор Г

Важно при тази стратегия е да избереш мачове, в които се очаква да има повече голове. Също така поставяй ниски залози. Коефициентите ще са много високи, особено за аутсайдерите в срещите. А ако дори само един от залозите ти спечели, радвай се! Чрез високите коефициенти си спечелил повече, отколкото си заложил и на четирите залога.

Тази стратегия несъмнено е доста рискована, но не се страхувай да я пробваш. Само бъди изключително внимателен в избора на срещи! За да улесниш избора си, можеш да намериш статистика в кое първенство средностатистическия брой голове в среща е по-висок. По данни на Pinnacle Филипинската UFL има средно по 5.75 гола на среща, а Италианската Серия А – 3.2.

Запълване на нули в първенство

Друга обещаваща стратегия е запълване на нули в първенство. За нея ти трябва статистика с представянето на всички отбори в дадено първенство. Интересуват те победи, загуби, равенства и голове.

Идеята на стратегията е да изчакаш известно време и да видиш кой отбор все още няма нито една победа, загуба и т.н. Залагаш там, където има нули и се надяваш най-сетне този отбор да спечели, загуби, вкара гол или завърши среща с равенство. Това е всичко!

Важно е да избереш първенство, в което обикновено всеки отбор печели поне един мач в сезона, като например Английската висша лига, Бундеслига или Ла Лига. Няма да е учудващо ако залог на нула не спечели още първия път, когато го поставяш, но във всеки следващ кръг шансът ти се увеличава, така че просто можеш да заложиш по-голяма сума, за да възстановиш загубите.

Разбира се, винаги има малка вероятност даденото събитие така и да не се случи до края на сезона, но нека на бъдем черногледи.

Използване на фаворит като застраховка

За тази стратегия трябва да си избереш два мача. На единия залагаш на фаворита при нисък коефициент и голям шанс за победа. След това залагаш на аутсайдера от друга среща, като залагаш единствено сумата, която ще спечелиш от първата среща.

Например, първи залог от 10 лева поставяш на Байерн Мюнхен срещу Залцбург с коефициент 1.30 за победа на Байерн. При очаквана победа на Байерн ще получиш 13 лева, като печалбата ти ще е 3 лева. Но още преди разиграването на тази среща можеш да поставиш втория си залог, например на Уатфорд срещу Брайтън с коефициент за победа на Брайтън 4.5. Залагаш само трите лева, които се очаква да спечелиш от първия залог. При победа на Брайтън печелиш 13.50 лева, а при загуба не губиш нищо, защото си заложил само печалбата от предния залог.

Заключение

Както виждаш, залагането на футбол предлага много възможности. От лесни и сигурни залози до сложни и рисковани комбинации, всеки може да намери това, което му пасва.

Ако така или иначе прекарваш сезоните на любимите си първенства викайки за твоя отбор, следиш опонентите му внимателно и знаеш всичко за него, спокойно можеш да опиташ късмета си с някой спортен залог. Защо да видиш дали ще спечелиш малко пари с хобито си?

Успех!

Добави Коментар

Имейлът ви не се публикува. Полета маркирани със звезда са задължителни.