Залагане на Хокей: Видове Залози и Стратегии

Макар и да е спорт, който не е особено игран в България, хокеят може да бъде много интересен. А когато един спорт ни е интересен, започваме да го следим по-внимателно, да събираме информация за любимите си отбори и малко по малко се запознаваме с всички детайли.

Същите неща правим и когато сме решили да залагаме на някой спорт. Така че ако си фен на хокея и ти е любопитно как се залага на спорт, продължавай да четеш. Тук ще намериш обща информация за залагането на хокей, видове залози, които можеш да поставяш и някои стратегии.

Как се залага на хокей

Първата стъпка преди поставянето на залози е да си избереш къде ще залагаш. В нашия сайт можеш да намериш ревюта на много букмейкъри, но е по-добре сам да ги посетиш и да потърсиш точно информацията, която ти трябва.

Във всяка хокей среща един срещу друг се изправят два отбора. Този, който се очаква да победи, се нарича фаворит, а по-слабият отбор се нарича аутсайдер. Коефициентите за фаворитите са по-ниски, а тези за аутсайдерите са по-високи.

Понякога се случва разликата между възможностите на отборите да е по-голяма и по-слабият общо взето да няма шанс за победа. В такъв случай коефициентът за по-силният отбор е пък толкова нисък, че направо да се обезсмисли залагането.

За да се избегне това се въвежда така наречения хендикап. Той представлява изкуствено променяне на резултата в полза на по-слабия отбор. Приемаме, че той има например 0.5 гола повече (+0.5), а по-силният отбор все едно е с 0.5 гола по-малко (-0.5). Така шанса за печеливш залог на аутсайдера се увеличава, както и коефициента за фаворита.

Още по-интересен е азиатския хендикап, който в себе си включва и възможността за равенство и по този начин се намаля броя възможности за залагане и се увеличава шанса ти за печеливш залог. Повече за азиатския хендикап можеш да прочетеш в статията ни, посветена изцяло на него.

Ако погледнеш възможностите за залагане преди началото на някои мачове, ще ти се стори, че те са изключително малко. Но всъщност освен тях можеш да поставяш още много залози по време на срещата. Предимствата от залагането на живо са многобройни. Имаш възможността да гледаш мача и анализираш представянето на двата отбора в срещата и на база на това да поставяш своите залози.

За да направят залагането по време на мачовете още по-примамливо, много букмейкъри ти позволяват да гледаш срещите на живо през сайтовете им, или пък предоставят подробна статистика за играта.

А щом става въпрос за залози на живо, трябва да споменем и функцията Cash Out, която много сайтове за залагане предлагат. Тя ти дава възможността да “замразиш” залога си и да си прибереш текущата печалба или да предотвратиш следващи загуби.

Важно е да се отбележи, че залагането на хокей не се ограничава само с NHL. Можеш да поставяш пари и на многото европейски лиги. Предимството им е, че в световен мащаб по-малко се залага на тях, но и достъпната информация е по-малко. Все пак, ако станеш експерт по финландската или чешката лига това може да ти донесе само плюсове, най-големият от тях да познаваш кога коефициентите за даден отбор са прекалено ниски или прекалено високи.

Много от нещата, на които трябва да обръщаш внимание преди да поставиш залог на хокей, са същите като при други отборни спортове. Важен фактор за представянето по време на среща е това дали скоро е имало трансфери в отбора или някой важен играч е контузен. Също трябва да се обърне внимание и на това дали отборът е имал други срещи в последните дни, защото това води до натрупване на умора в играчите и по-лоша игра.

Дори не е нужно да споменаваме значението на това кой отбор е домакин. Но нека да си кажем и нещо уникално за хокея. От много голямо значение в тази игра е опита и състоянието на вратаря. Въпреки, че в сравнение с екипировката му вратата може да се стори малка на някой незапознат със спорта, вратарят трябва да предотвратява голове с шайби, които могат да се движат с до 160 км/ч. Каквото и да си говорим, той е един от най-важните играчи в отбора.

Един съвет, който важи за много спортове, е да не залагаш винаги на любимия си отбор. Прави премислени залози, които са повлияни от възможно най-малко емоции. А когато си решил да залагаш на дадена лига, не е нужно да поставяш залог на всяка среща. Всеки твой залог трябва да бъде разумно обоснован. Така шансовете ти за успех много се увеличават.

Видове хокей залози

Сега ще разгледаме различните залози, които можеш да поставяш на хокей преди започването на срещата или по време на нейното протичане.

Победител от мач

Сигурно първия залог, за който се сещаш – кой отбор ще победи в този мач. Този залог е добра отправна точка за тепърва встъпващите в света на спортните залози, но не предлага много големи коефициенти, особено ако си се насочил към фаворита в срещата.

Победител от третина

Освен за целия мач, залози можеш да правиш и за третините. Такъв е победител от първа, втора или трета третина. Този вид залози също се предлагат и с хендикап.

Победител в лига

Това е дългосрочен залог, който изисква отбора да спечели повече мачове и затова обикновено е с по-високи коефициенти, особено ако става въпрос за отбори извън най-големите фаворити.

Брой голове

Също можеш да залагаш и за броя голове в мача. Залозите за голове можеш да намериш например във вид “Под” и “Над” зададено от букмейкърите число, както и като залози за един, два, три или четири и повече гола за отбор. Коефициентите за залози за голове обикновено са високи, но и е доста трудно да се предвиди точния брой голове.

Залозите за брой голове могат да се правят по отбори или общо за целия мач, за цялото редовно време и по третини. Могат да се поставят и по време на протичането на мача.

Вариация на този залог е залогът дали и двата отбора ще отбележат два или три гола.

Следващ гол

Друг залог отнасящ се до головете в мача е това кой отбор ще вкара следващия гол, като също имаш възможността да избереш, че такъв няма да има. Не е нужно да споменаваме, че тези залози се поставят на живо, а коефициентите са много динамични, тъй като този залог пряко зависи от текущата игра и с всяка минута шанса за липса на следващ гол се увеличава.

Първи до

Подобен залог е този кой отбор първи ще отбележи три, четири или пет гола, като също има възможност за залагане на липса на такива събития в мача. Коефициентите тук отново могат да са доста високи, но внимавай кой залог има реален шанс да бъде печеливш.

Кога ще завърши срещата

Този залог ти дава възможността да избереш дали срещата ще свърши в редовно време или ще има продължения или дузпи. Подобен залог е това дали мачът ще достигне продължения.

Печеливша разлика

Печеливша разлика е залог, който отмерва с колко гола победителят ще бие другия отбор. Изборът за залагане включва преднината в голове и кой отбор ще спечели. Коефициентите пряко зависят от това как протича мача, но отново могат да бъдат високи.

Стратегии при залагането на хокей

След като сме споменали основните видове залози, време е да преминем към това как можеш да залагаш по-успешно. Важно е да се залага с ума, а не със сърцето, и затова сме ти приготвили няколко изпитани стратегии, които можеш да започнеш да използваш веднага. А по-късно сигурно сам ще си разработиш твоя система за залагане, която работи за теб.

График на сезона

Когато си решил да залагаш на някоя дивизия или лига, в момента, в който излезе програмата за сезона, запази си я и започни да я анализираш.

Виж дали някой отбор има срещи в няколко дни подред. Вече споменахме за значението на умората в играта. Също виж дали на някой отбор му се налага да пътува големи разстояния между срещи в близки дни, или да играе по време на празници. Тези фактори също оказват влияние на представянето.

След като си направил своя анализ трябва да следиш какви коефициенти дават букмейкърите за срещите, където си преценил, че даден отбор ще се представи по-зле и да търсиш обещаващи залози.

Загуба след редица победи

Понякога се случва един отбор да натрупа седем, осем, девет, дори и повече победи подред. В такива случаи една загуба би съкрушила отбора, който със сигурност е придобил известно самочувствие.

Затова според някои е разумно да заложиш срещу този отбор в срещата, която ще последва след загубата му. Идеята е, че играчите ще са все още разстроени от скорошния провал и няма да са в кондиция да играят на максимум.

Залагане на аутсайдери

Друга стратегия е да поставяш залозите си само на аутсайдери. По-малък ще е шанса ти за печеливш залог, но пък с малък брой спечелили залози ще покриеш всичките си загуби.

Тоест, прави много залози, може и с малки суми, на аутсайдери. А за да увеличаваш шансовете си за победа не спирай да анализираш срещите. Често букмейкърите слагат по-големи коефициенти на домакините. Но ти преценявай дали гостите са пътували дълги разстояния, или пък са отпочинали и представянето им няма да толкова повлияно от чуждата обстановка.

Също, ако вече не си запознат с това, разглеждай историята на съперничеството между двата отбора. Ако те са преки съперници, чиито запалени фенове биха направили всичко, за да попречат на другия отбор, пропусни залога на аутсайдера. Но пък ако отборите рядко са се изправяли един срещу друг и феновете им не са толкова екстремни, аутсайдерът има шанс да даде всичко от себе си.

Заключение

Това че хокеят не се играе много в България не те е спирало да следиш любимите си отбори, нали? А щом хора залагат на Бундеслига, Уимбълдън или NBA, няма проблем пък ти да поставяш пари на хокейни лиги от цял свят.

Какви видове залози има и какви условия предлагат букмейкърите са технически неща, с които бързо ще свикнеш. Дори и да си много мотивиран да започнеш да залагаш, изключително важно е да следиш новините, да анализираш отборите и да правиш само добре премислени залози. Следвайки този принцип ще увеличиш шансовете си за печалба.

Късмет!

Добави Коментар

Имейлът ви не се публикува. Полета маркирани със звезда са задължителни.